Ξεκίνησαν στην Άγκυρα οι Συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ο Νίκος Δένδιας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα

Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Οι συνομιλίες για τα λεγόμενα ΜΟΕ γίνονται μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής ωστόσο διπλωμάτες. Από την ελληνική πλευρά είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

To μήνυμα του Μητσοτάκη για τη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι συνομιλίες αφορούν μέτρα που είχαν συμφωνηθεί ουσιαστικά από το 2010 και περιλαμβάνουν κυρίως οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, όπως και τη λεγόμενη “κόκκινη” τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των Εθνικών Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου διαψεύδουν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων υπάρχουν άλλα ζητήματα, σχετικά με αναγνωρίσεις μαχητικών αεροσκαφών ή με αποστάσεις μεταξύ πολεμικών πλοίων των δύο χωρών, όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος. Eνόψει του διμερούς διαλόγου, ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε ημερίδα για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα:

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ιδιαίτερα σε αναφορές για αλλαγή συνόρων.  Καταδικάζουμε κάθε τάση αναθεωρητισμού, διάλογος δεν γίνεται εκτός ορίων και πλαισίων.Ο διάλογος πρέπει να θεωρεί απολύτως δεδομένες τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάνης και τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. 

Δείτε το δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top