Ο Θεοχάρης Λαλάκος ο νέος γ.γ. του ΥΠΕΞ

Στη θέση του Θεμιστοκλή Δεμίρη που ανέλαβε την ΕΥΠ

Θεοχάρης Λαλάκος

Ο Θεοχάρης Λαλάκος είναι ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο μέχρι σήμερα πολιτικός διευθυντής του υπουργείου αναλαμβάνει τη θέση του Θεμιστοκλή Δεμίρη μετά την τοποθέτηση του τελευταίου στην ηγεσία της ΕΥΠ, λόγω της παραίτησης του Παναγιώτη Κοντολέων.

Ο Θεοχάρης Λαλάκος εισήχθη στη διπλωματική υπηρεσία το 1986 και είναι γεννημένος το 1957.

Γιατί παραιτήθηκε ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης

Είναι κάτοχος Πτυχίου Ιστορίας από το Amherst College της Μασαχουσέτης και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το School of Advanced International Studies του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Έχει υπηρετήσει – μεταξύ άλλων – ως πρόξενος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είχε δύο θητείες ως επιτετραμένος στην πρεσβεία της Ελλάδας στην ΆΓκυρα (1994-1998 και 2010-2013) και θεωρείται από τους ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού.

Παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων

Από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της ΕΕ (2009-2010), ο κ. Λαλάκος είχε επίσης την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στις διεργασίες μεταξύ των κρατών-μελών για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων της Ένωσης στις εξωτερικές υποθέσεις.

Το 2016 ο Θεοχάρης Λαλάκος ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, έχοντας υπηρετήσει στην Ουάσιγκτον στο παρελθόν από τη θέση του Πολιτικού Συμβούλου της Πρεσβείας της Ελλάδος, την περίοδο 2000-2004.

Τσίπρας για Δημητριάδη: Ομολογία ενοχής για τις παρακολουθήσεις

Το 2020 ο Θεοχάρης Λαλάκος αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για να αναλάβει πρέσβης της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, έως το 2021 οπότε και επέστρεψε στην Αθήνα για να αναλάβει καθήκοντα πολιτικού διευθυντή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top