Τέλος τα βιβλιάρια υγείας - Πώς θα γίνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Τη θέση τους παίρνει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος

βιβλιαρια υγειας

Καταργήθηκαν οριστικά τα έντυπα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ εξηγεί πως οι εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, ΚΑΑ, ΜΧΑ, θα πιστοποιείται με οποιοδήποτε νομιμοποιητικό δημόσιο έγγραφο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.α.). 

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι πλέον έχει θεσπιστεί ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. 

Η κατάργησή τους έρχεται σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν.4603/2019 (ΦΕΚ 48/Α/14-3-2019).

Έρχεται ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας για όλους τους πολίτες

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

  • Θα δημιουργείται από τους οικογενειακούς γιατρούς. Θα μπορούν να χειρίζονται όμως όλοι οι γιατροί με τους απαραίτητους κωδικούς και εφόσον είναι πιστοποιημένοι και εξουσιοδοτημένοι χρήστες του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ).
  • Μέσα στον φάκελο αυτό, οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν όλες τις εξετάσεις, τα φάρμακα που χορηγούν, τις νοσηλείες και τις παραπομπές στους ασθενείς τους.
  • Έχει αυστηρούς περιορισμούς εμπιστευτικότητας για όσους τον χρησιμοποιούν, καθώς περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα των ασθενών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για αρνητικό σκοπό.
  • Σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει για προσωπικό όφελος το περιεχόμενο των φακέλων που θα διατηρούνται στην ΗΔΙΚΑ, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και φυλάκιση έως 10 έτη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ.
  • Το Υπουργείο Υγείας εξαιρείται από τις αυστηρές κυρώσεις, καθώς «ως υπεύθυνος επεξεργασίας, επιτρέπεται να δημοσιεύει ή να χορηγεί, έναντι συνδρομής ή ειδικού παραβόλου, στατιστικής φύσης συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων, για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή για στατιστικούς σκοπούς» αναφέρει το πολυνομοσχέδιο.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top