Νέες αποκαλύψεις Βαρουφάκη: «Τους παρουσίασα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών και μου πρότειναν να γίνω υπουργός»

«Δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά καθολική αποδοχή»

Συνέντευξη για το παράλληλο νόμισμα το οποίο είχε προτείνει στην κυβέρνηση το 2015, παραχώρησε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα», ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο οικονομολόγος ο οποίος διετέλεσε και Υπουργός Οικονομικών της χώρας, μίλησε για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών που είχε παρουσιάσει στην κυβέρνηση, και ξεκαθάρισε πως δεν προετοίμαζε να βγάλει την χώρα από το ευρώ:

«Από τον Ιούνιο του 2015 όταν είχε ξεκινήσει εκείνη η ''λασπολογία'' ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη τους έλεγα, φωνάξτε με, όπου θέλετε. Κάθε φορά που έχουμε την ''επέτειο'' του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα ''μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης με στοχεύουν» δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και συμπλήρωσε:

«Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα».

ΠΟΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Όπως εξήγησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2013 παρουσίασα στο σπίτι του Αλέξη Τσιπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών» είπε και πρόσθεσε πως «παράλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα», ξεκαθαρίζοντας ότι «για εμάς παράλληλο σύστημα πληρωμών ήταν να βρούμε δικούς μας τρόπους παροχής πληρωμών». 

Παράλληλα, δήλωσε ότι «αφού παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι από αυτό που άκουσαν. Όταν η τρόικα μας ''έστησε'' στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να τρέξουμε το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε και αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός».

«ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ»

«Αφου παρουσίασα το παράλληλο σύστημα πληρωμών δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπήρξε μια κοινή αποδοχή. Μου δήλωσαν, μάλιστα, συγκινημένοι κάποιοι από αυτό που άκουσαν. Όταν η τρόικα μας ''έστησε'' στον τοίχο, όμως, τους είπα ότι πρέπει να “τρέξουμε” το παράλληλο σύστημα. Υπήρξε μόνο ένας που με στήριξε!» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, δίχως όμως να αποκαλύψει ποιος ήταν.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης πέταξε τα καρφιά του στον Γερμανό Υπ. Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως «ενδιαφέρεται μόνο στο πώς να ''μαστιγώνει'' την Ελλάδα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top