Στόχος της κυβέρνησης η αξιολόγηση- Οι επαφές Τσακαλώτου και οι… αντιφάσεις

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν "βλέπει" καμία κυβερνητική δέσμευση για κόφτη

Στόχος της κυβέρνησης η αξιολόγηση- Οι επαφές Τσακαλώτου και οι… αντιφάσεις

Το 2017 ήρθε… αλλά η αξιολόγηση ακόμη να κλείσει. Η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της στην επίτευξη αυτού του στόχου, γι’ αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να αναθερμάνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων, αναμένεται να ξεκινήσει επαφές με εκπροσώπους των θεσμών.

Εντωμεταξύ, αυτό που «ζορίζει» την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να δεχτεί νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων από τώρα, για το 2019. Γι’ αυτό και αντιπαραθέτει… την επέκταση του κόφτη!

Βέβαια, υπάρχουν και στελέχη της κυβέρνησης που δεν βλέπουν καμία κυβερνητική δέσμευση για κόφτη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης. Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον Alpha 9,89, τα ρίχνει στη ΝΔ και λέει χαρακτηριστικά: «Προτρέχει θεωρώντας ψευδώς ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «κόφτες» και μέτρα μετά το 2019. Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και η συζήτηση δεν έχει αποσαφηνιστεί για το μετά. Πρέπει να δημιουργήσουμε τους όρους ώστε μέχρι το τέλος του προγράμματος να μπορέσουμε (να υλοποιήσουμε τους στόχους)».

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι οι ίδιοι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παρόλο που υποστήριζαν ότι το «καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβανόταν στην επιστολή Τσακαλώτου προς τον ESM, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι «στην επιστολή Τσακαλώτου διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) –γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών–, τότε οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Οι αντιφάσεις είναι προφανείς γιατί από τη μια, δεσμεύονται για κόφτη μετά το 2018, αλλά από την άλλη αμφισβητούν ότι θα πάρουν πρόσθετα μέτρα για πλεονάσματα 3,5%, παρότι έχει συμφωνηθεί στο Euroworking Group να διατηρηθούν σε αυτό το ύψος για μεσοπρόθεσμο διάστημα (5 χρόνια).

Πάντως, ο Στέλιος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ, διαμήνυσε: «Να μην έχουμε συγκρουσιακό κλίμα με τους απέξω. Υπάρχει το ΔΝΤ κι ο Σόιμπλε. Εάν δεν συμφωνούν θα είμαστε σε σύγκρουση. Εάν δεν εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο που οφείλουν, να το εφαρμόσουν και στη χώρα μας, και όχι με τη λογική της επιτροπείας, που μας έχουν σε κατάσταση υποτέλειας, θα αποδεχτούμε ως πολιτικές δυνάμεις αυτή τη λογική; Δεν είναι βάση αυτή για μια συναίνεση;»

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι «Αν συνεχιστεί η σκληρή στάση για μέτρα, σημαίνει ότι υπάρχει υπονόμευση της κυβέρνησης εκ μέρους των δανειστών».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top