Τσακαλώτος: Γίνεται συμφωνία και χωρίς το ΔΝΤ -Μήνυμα σε Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι

Ο υπουργός Οικονομικών παρομοιάζει την κυβέρνηση με την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων»

Τσακαλώτος: Γίνεται συμφωνία και χωρίς το ΔΝΤ -Μήνυμα σε Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι

Συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει», υποστηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στις κρίσιμες ώρες που έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και του θυμίζει ένα παλιό αγγλικό ρητό: «Nα φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Ακόμα σημειώνει πως δεν πιστεύει ότι το ευρώ δύο ταχυτήτων αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς «δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει».

Από την άλλη πλευρά, δεν βρίσκει κανένα λόγο να μην ευχηθεί «χρόνια πολλά» στον Πόουλ Τόμσεν και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και παραδέχεται ότι έφτασε πολλές φορές στο σημείο να πει «Άι σιχτίρ πια» στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και ότι αν γύριζε τον χρόνο πίσω, θα άλλαζε πολλά.

Ο υπουργός Οικονομικών, ακόμη παρομοιάζει την κυβέρνηση με την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέρες γιορτής στις οποίες σκέφτομαι να ξαναδιαβάσω, μαζί με τα παιδιά μου, την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Βασικό τέχνασμα της αφήγησης του συγγραφέα, Λιούις Κάρολ, είναι ότι η Αλίκη μετασχηματίζεται. Συρρικνώνεται για να περάσει μέσα από ένα στενό πέρασμα, ψηλώνει για να φτάσει κάποιο αντικείμενο, ή, πίνοντας κάποιο ποτό, τρώγοντας κάποιο κέικ ή δαγκώνοντας ένα μανιτάρι, αποκτά μαγικές ιδιότητες! Κάπως έτσι είναι και για μας αυτή η περίοδος».

Ο κ.Τσακαλώτος θέτει ως ορόσημο το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, εκφράζοντας την ελπίδα εκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιανουάριο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.

Σε ερώτηση για το αν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι αυτές που μπλόκαραν τη διαπραγμάτευση ή τα πρόσθετα μέτρα (4,5 δισ. ευρώ) που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι «το πραγματικό πρόβλημα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση δεν είναι οι εξαγγελίες. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένα κράτη-μέλη δεν θέλουν να είναι «γενναιόδωρα» με τη ρύθμιση του χρέους, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος»

Τέλος, σχολιάζει για την Αριστερά ότι «κατά κάποιο τρόπο είναι παντού. Είναι στα κινήματα, θέτει ζητήματα, προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί. Και όπου υπάρχει αριστερή παρέμβαση, σε κεντρική κυβέρνηση ή τοπική αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι της Αριστεράς δίνουν μάχες για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των κοινωνικά αδύναμων».

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top