Το tweet της Κομισιόν μετά την ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΦΩΤΙΑ στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR Θάνος Αθανασίου - Πρώτη ανάρτηση 15.28

Μετά το σάλο που προκάλεσε η επιστολή του κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ μέσω της οποίας η Κομισιόν εγείρει ενστάσεις για τους νομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, κατακεραυνώνοντας τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη, το θέμα ετέθη και στο σημερινό μπρίφινγκ των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ναταλύ Βαντιστάντ ενώ δ��λωσε πως δεν συσχετίζει την προειδοποιητική επιστολή Έτινγκερ για την ανεξαρτησία της εθνικής αρχής τηλεπικοινωνιών, για την οποία ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει, με τη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών, αποσαφήνισε στη συνέχεια πως η Κομισιόν φοβάται πως οι αλλαγές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Όλη η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν
Χαρακτηριστικά η κυρία Βαντιστάν απαντώντας σε ερώτηση του star.gr, ανέφερε σχετικά: "Πρώτα απ `όλα, δεν θα σχολιάσω τις διαρροές, αλλά αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι ότι στις 16 Ιουνίου η Κομισιόν πράγματι αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, εκφράζοντας ανησυχίες για τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η Κομισιόν φοβάται ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, ιδίως εκείνων που εγγυώνται την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών. Οι ανταλλαγές είναι μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή η διαδικασία για τις παραβάσεις δεν σχετίζεται με τις άδειες των παρόχων περιεχομένου. Οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών περιεχομένου για τα τηλεοπτικά κανάλια δεν έχουν εναρμονιστεί σε επίπεδ�� ΕΕ".
Κληθείσα να σχολιάσει πως η ανεξαρτησία της εθνικής αρχής εμπλέκεται με τον διεθνή διαγωνισμό για τις άδειες, επεσήμανε:
"Η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση είναι στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας για τις παραβάσεις που σχετίζεται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αυτό δεν σχετίζεται καθόλου με τις άδειες των παρόχων περιεχομένου στην Ελλάδα. Η διαδικασία για τις παραβάσεις δεν σχετίζεται με τις άδειες των παρόχων περιεχομένου στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να λειτουργούν το καθεστώς αδειών σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες. Εάν αυτή είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών των προβλέψεων που ορίζονται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και το tweet της Κομισιόν
"EC SP @NatBruxelles clarifies ‪#‎Greece telecom/ NRA infringement case has nothing to do with content providers licencing.".
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή–κόλαφο που δημοσίευσε η Καθημερινή, η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις για τη χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείρηση του τηλεοπτικού φάσματος θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ μετά την επιστολή Έτινγκερ
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (μηνύσεις κατά των μελών της ΕΕΤΤ, μη έγκριση προϋπολογισμού, αλλαγές στην διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Υπουργό) προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο 4339/2015 και να απέχει από τέτοιες πρακτικές. Σημειώνεται ότι οι κανόνες που αφορούν την λειτουργία της ΕΕΤΤ αφορούν και όλες τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΡ που είναι και συνταγματικά καταχωρημένο.
- Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό. Με επιστολή της Επιτροπής την 7 Μαΐου 2015 το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αντίθετο με την Κοινοτική Νομοθεσία η ΕΡΤ, μέσω της νέας θυγατρικής της ΕΡΤ-NET, να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας και εκπομπής σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Συνεπώς, η συζήτηση περί διαγωνισμού Digea, ανταγωνισμού από ΕΡΤ-NET κ.λπ. έχει λήξει. Με απόλυτη σαφήνεια το δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Νίκος Παππάς με την από 1/6/2016 επιστολή του (αρ.πρωτ. 1430). Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ο κ. Σπιρτζης να σταματήσει τις άνευ αντικειμένου εξαγγελίες του για το θέμα αυτό.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι κατόπιν διαγωνισμού ο Ελληνικό Κράτος έχει εκχωρήσει στην Digea για εκμετάλλευση τέσσερες πολυπλέκτες. Το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, να κάνει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρία να μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο του εκχωρημένου φάσματος και δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιον πολυπλέκτη εάν δεν φροντίσει πρώτα να αδειοδοτήσει έναν αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων που αξιοποιεί πλήρως το παραχωρημένο φάσμα.
- Με βάση την άδεια της Digea στους τέσσερες πολυπλέκτες η εταιρία μπορεί να μεταδίδει είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής ευκρίνειας (HD), είτε 32 τηλεοπτικούς σταθμούς κανονικής ευκρίνειας (SD). Η Επιτροπή με απόλυτη σαφήνεια θεωρεί ότι η μη πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ρητά αναφέρει ότι η σημερινή εκπομπή μόνον 7 σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ή μετά από τον διαγωνισμό η εκπομπή μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών HD δεν αποτελεί πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Επίσης ο συντάκτης της επιστολής αναρωτιέται πως μπορεί να γίνεται διαγωνισμός, χωρίς η Κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα.
Στο ερώτημα λοιπόν πως σχετίζεται η επιστολή της Επιτροπής με τον διαγωνισμό αδειοδότησης η απάντηση είναι απλή. Σχετίζεται διότι:
- Οι Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά. Ο Υπουργός, δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
- Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Ο�� 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος.
- Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα.
ΕΙΤΗΣΕΕ και Κομισιόν είναι στο ίδιο μήκος κύματος
Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις ζητάει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρεπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση τ��ς ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ζητά, δηλαδή:
- Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή δηλ. το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
- Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά οι τηλεθεατές.
Δύο μήνες προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση για να απαντήσει
Δύο μήνες προθεσμία έδωσε στην Ελλάδα η Κομισιόν για να απαντήσει σε σχέσ�� με νομιμότητα της δυνατότητας του υπουργού τηλεπικοινωνιών να αφαιρέσει συχνότητες που με διαγωνισμό είχε αγοράσει η DIGEA από το ελληνικό δημόσιο και να απαντήσει σε σχέση με την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο αυτή η διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και σε πρόστιμα, δεν σχετίζεται με τις καταγγελίες των τηλεοπτικών σταθμών για την διαδικασία αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου, οι οποίες εξετάζονται και δεν έχει ακόμα εκδοθεί απόφαση.
Γιατί ανησυχεί η Κομισιόν
Η Κομισιόν πάντως εκφράζει την ανησυχ��α της, σύμφωνα με πηγές της που μίλησαν στο star.gr, επειδή σύμφω��α με την ελληνική νομοθεσία, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ελέγχει έναν πάροχο ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων (μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας για τα μέσα ενημέρωσης και τον Υπουργό Οικονομικών), ενώ ασκούν επίσης ρυθμιστικές λειτουργίες στον ίδιο τομέα.
Δείτε ακόμη:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top