Αβραμόπουλος: «Προτεραιότητα η επανεγκατάσταση προς την Τουρκία»

«Το προσφυγικό αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα»

​Να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κάλεσε τα κράτη μέλη ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα, τη μετεγκατάσταση στην Τουρκία.

Μιλώντας το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι αν και οι συμφωνίες που έχουν γίνει έχουν βελτιώσει την κατάσταση, ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος είναι μακρύς.

«Η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο το σύστημα επανεγκατάστασης, προκειμένου να επαναγκαταστήσουμε από τρίτες χώρες, που σήμερα φιλοξενούν ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων, στα κράτη-μέλη της ΕΕ πάνω από 22.000 πρόσφυγες. Από το Σεπτέμβριο του 2015 περισσότεροι από 4.500 έχουν επανεγκατασταθεί και έχει ζητήσει από την Ύπατη Αρμοστεία στη Γενεύη να βελτιωθεί η κατάσταση», είπε.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο 54.000 πρόσφυγες από τη Συρία πρόκειται να επανεγκατασταθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους. Πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία κατά μέσο όρο 6.000 πρόσφυγες τον μήνα, προκειμένου να επιτύχουμε το συμφωνημένο στόχο», πρόσθεσε, ενώ για τα hot spots υπογράμμισε πως όλα πρέπει να γίνουν πλήρως λειτουργικά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η προσφυγική κρίση αμφισβητεί το βασικό θεμέλιο της Ευρώπης, την αλληλεγγύη και έστειλε μήνυμα στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν αντιλαμβάνονται ότι το προσφυγικό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πώς μόνο όλοι μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Η μετανάστευση θα είναι το καθοριστικό στοιχείο του 21ου αιώνα -ακόμη περισσότερο και από τον 20ο αιώνα. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για αριθμούς. Οι μεταναστευτικές ροές ήταν υψηλές το 2015. Πάνω από 150.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ιταλία, οι περισσότεροι από αυτούς διέσ��ισαν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική. Σχεδόν 900.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας στα ελληνικά νησιά. Πολλοί από αυτούς συνέχισαν στη βόρεια Ευρώπη μέσω της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», είπε.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top