Τσίπρας: «Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες»

«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να αφορά δεσμευτικά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ

​Τη θέση ότι «δεν γίνεται να φτιάχνουμε στην Ελλάδα κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες» ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Μάλτα για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής κρίσης πρέπει να αφορά δεσμευτικά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, στην άτυπη σύνοδο «έγινε μια ειλικρινής και ενδιαφέρουσα συζήτηση», στην οποία ο Έλληνας πρ��θυπουργός υπογράμμισε τα εξής ζητήματα:

1. Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της Ε.Ε., δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.

2. Και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, κάτι που θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.

Αναφερόμενος στους φράχτες που υψώνουν αρκετά ευρωπαϊκά κράτη για να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, ο κ. Τσίπρας τόνισε με νόημα ότι η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθ��ύν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου ως ύψιστη προτεραιότητα τη συνεργασία με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ήταν ο πρώτος που είπε ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί στο τουρκικό έδαφος, ζητώντας να ξεκινήσει η συζήτηση και η προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρα επεσήμανε ότι θα πρέπει να φτιαχ��ούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, κάτι όμως που συνδέεται με το να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης, δηλαδή να δημιουργηθούν εκεί hotspots, ώστε να γίνεται εκεί ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

Όσον αφορά στη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία, αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.

Τέλος σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία, σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας και υπό τον όρο ότι θα ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top