Γ. Χαρδούβελη: «Αν επικρατήσει το “ΟΧΙ” η χώρα οδεύει ολοταχώς εκτός Ευρώπης»

«Ψέμα ότι το “ΟΧΙ” θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας»

Γ. Χαρδούβελη: «Αν επικρατήσει το “ΟΧΙ” η χώρα οδεύει ολοταχώς εκτός Ευρώπης»

​Υπέρ του «ΝΑΙ» τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Χαρδούβελης, μιλώντας την Τετάρτη στο Sky News, προειδοποιώντας ότι το διακύβευμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Όπως είπε, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς τις ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα, κατηγορώντας την ότι κατάφερε μέσα σε έξι μήνες να πάρει μια χώρα και από την ανάπτυξη να την βυθίσει και πάλι στην ύφεση.

«Τώρα λοιπόν έχουμε capital controls και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι μια ύφεση της τάξης του 2% για φέτος, ενώ το χειρότερο δεν μπορεί να το φανταστεί κανείς», είπε.

Ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε επίσης με κατηγορηματικό τρόπο ότι αν και ενδεχομένως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική αν επικρατήσει το «ΟΧΙ».

«Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα αναγκαστεί να τυπώσει IoUs, καταλήγοντας αναπόφευκτα στο να επιστρέψει στο δικό της νόμισμα. Ουσιαστικά λοιπόν το «ΟΧΙ» την Κυριακή είναι ψήφος εξόδου από την Ευρώπη. Δεν ενισχύει διαπραγματευτικά κατά οιονδήποτε τρόπο της ελληνική κυβέρνηση. Είναι ψέματα αυτά που λέει ο πρωθυπουργός. Είχε έξη μήνες για να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη και προφανώς απέτυχε», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τόνισε επίσης ότι μετά από έξι μήνες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους δανειστές μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, όταν ο ίδιος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προτείνει μέτρα 1 δισ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κομισιόν είχε αποδεχθεί την πρότασή του και μόνο το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αρνούνταν να κλείσουν την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος «προφανώς προσμένοντας μια αριστερή κυβέρνηση και θέλοντας να κρατήσουν τα λεφτά τους», όπως είπε.

Ο κ. Χαρδούβελης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Τσίπρα ότι έλεγε στον κόσμο πως διαπραγματευόταν σκληρά, όταν επί τρεις, τέσσερις μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και τελικά οι δανειστές κατάφεραν να την στριμώξουν στη γωνία.

«Το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος για να βγει η κυβέρνηση από μια παγίδα. Όμως είναι ο λάθος τρόπος. Δεν υπάρχει χρόνος για να αποφασίσει ο λαός και δεν τηρεί θεμελιώδεις κανόνες. Είναι αναγκαίο οι πολίτες να κατανοήσουν ότι το “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα, είναι “ΟΧΙ” στην Ευρώπη και πιστεύω ότι το “ΝΑΙ” έχει αρχίσει να παίρνει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σιγά σιγά. Αυτό που ξύπνησε τον κόσμο είναι τα capital controls», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σημείωσε επίσης ότι η ελληνική οικ��νομία έχει παγώσει, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πλέον τίποτα.

«Η οικονομία έχει ξεκινήσει μια ελεύθερη πτώση και αν συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να το αποφύγουμε. Αν ψηφίσουμε “ΝΑΙ” την Κυριακή».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top