Άρχισαν τα… όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση

Χωρισμένο στα δύο το κόμμα και η κυβέρνηση - Πρώτη ανάρτηση: 07:46

Άρχισαν τα… όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση

​Δεν πρόλαβε καλά καλά να καταλαγιάσει η ένταση των κρίσιμων στιγμών στο χθεσινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής και αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για πρόταση που είχε κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την βιωσιμότητα του χρέους, άρχισαν τα όργανα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές και συνιστώσες που εξέφρασαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στη συμφωνία που προωθεί η κυβέρνηση.

Πρώτος και καλύτερος, όπως έγραψε και το star.gr, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Α. Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή «Στον ενικό», στο Star ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν μπορούν να ψηφιστούν. Σήμερα μάλιστα, στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση απέτυχε και επανέλαβε το αίτημα για έκλογές.

Προέτρεψε μάλιστα να μην προτρέχει κανείς ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί, γιατί όπως είπε "οι δανειστές έχουν ξεσαλώσει".

2314025.jpg

(Α. Μητρόπουλος)

Στο ίδιο πνεύμα και ο βουλευτής, Γ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε στο Channel 9 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία. Σε σημερινές του μάλιστα δηλώσεις στον ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε αρκετά από τα μέτρα της συμφωνίας ως "εγκλήματα", προεξοφλώντας ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή, ενώ τόνισε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα επιτρέψει να έρθει μια τέτοια συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο.

2242517.jpg

(Γ. Μιχελογιαννάκης)

Ο Β. Διαμαντόπουλος, πάλι προτίμησε να εκφράσει την αντίθεσή του στις ελληνικές προτάσεις μέσω… Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά:

2279850 (2).jpg

(Β. Διαμαντόπουλος)

«Το There Is No Alternative δεν μπορεί να έχει τη σφραγίδα της αριστεράς...».

«Όχι στο νέο Μνημόνιο που πρότεινε η κυβέρνηση», λέει η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι στο νέο Μνημόνιο που προτείνει η κυβέρνηση», λέει και η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι… «θα καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

Φ ΚΟ ΣΥΡ.jpg

Ζητά επίσης, με ανακοίνωσή της, από τα όργανα του κόμματος να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, υπογραμμίζοντας ότι το συνέδριο θα πρέπει να αποφασίσει αλλαγή πολιτικής.

Στ. Λεουτσάκος: "Περιμένω να δω τι προβλέπει η συμφωνία για χρέος και ανάπτυξη"

Στάση αναμονής τήρησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Λεουτσάκος, ο οποίος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την ελληνική πρόταση που περιλαμβάνει μέτρά, ύψους 8 δισ. ευρώ.

leoutsakos.jpg

(Στάθης Λεουτσάκος)

Μάλιστα ερωτηθείς αν θα την ψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή, απάντησε ότι θα δει τι προβλέπεται για το χρέος και την ανάπτυξη και θα αποφασίσει.

Σκουρλέτης: Έχουμε συμφωνία που μας οδηγεί μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια

panos.jpg

Πάνος Σκουρλέτης

Από την άλλη μεριά, ο υπουργός Εργασίας, Π.Σκουρλέτης εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί, θα περάσει από την Βουλή και θα οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση.

«Έχουμε μια συμφωνία, που από ότι φαίνεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα και επιδιώκει μία δίκαιη κοινωνικά κατανομή βαρών, ώστε να γίνει δυνατός ένας αναπροσανατολισμός της χώρας σε μια άλλη κατεύθυνση, μακριά από τη λιτότητα και τα μνημόνια». Αυτό ανέφερε ο κ.Σκουρλέτης σε δηλώσεις του έξω από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας .

Σύμφωνα με τον κ.Σκουρλέτη, «αν επιτευχθεί αυτό το πράγμα (σσ η συμφωνία) και μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, θα είναι κάτι καλό για την πατρίδα και τον λαό μας».

«Μετά από μια επίμονη με συνέπεια και όρους αξιοπρέπειας, πεντάμηνη, πραγματική διαπραγμάτευση κατορθώνουμε να διαμορφώσουμε μία συμφωνία που μας οδηγεί σε μία άλλη κατεύθυνση», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Κ. Λαπαβίτσας: «Να βγούμε από το ευρώ για να πάρει ανάσα η οικονομία»

Την άποψη ότι δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή νέα μέτρα λιτότητας εξέφρασε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ.

1681627.jpg

(Κώστας Λαπαβίτσας)

«Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι από τα αριστερά είτε όχι είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πώς θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους;», είπε ο κ. Λαπαβίτσας, προσθέτοντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η Ελλάδα πολύ απλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια του ευρώ. Είναι προφανές. Η χώρα καταρρέει. Αυτό που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών είναι πραγματικά τρομακτικό. Αν υπήρχε συναίσθηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα είχαμε αναζητήσει νωρίτερα άλλες λύσεις. Να βγούμε από το ευρώ, έτσι ώστε να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία», τόνισε.

Γ. Πανούσης: «Εάν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα τη συμφωνία»

Υπέρ της συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση τάχθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης, ο οποίος παρ’ όλ’ αυτά δεν μπορεί να την ψηφίσει όταν έρθει στη Βουλή, μιας και δεν είναι βουλευτής.

giannis-panousis-anaplirotis-upourgos-prostasias-tou-politi.jpg

«Αυτό έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Ο λαός δεν θα συγχωρούσε τη ρήξη», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και πρόσθεσε:

«Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Αριστεράς. Μετά τη συμφωνία η κυβέρνηση θα πρέπει να κυβερνήσει. Αυτό είναι τώρα το στοίχημα, η διακυβέρνηση της χώρας».

Γ. Ρωμανιάς: «Θριάμβευσε η Ευρώπη των δανειστών»

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η άποψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιά, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 χαρακτήρισε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση «άδικα» που θα οδηγήσουν σε μείωση συντάξεων, τόσο κύριων, όσο και επικουρικών.

ImageHandler.jpg

Παραδέχθηκε πάντως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν περνούσαν οι παλιότερες προτάσεις, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη προσέγγισε το θέμα της Ελλάδας με λογιστική διάθεση.

Έδωσε μάλιστα και δύο τίτλους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον λέγοντας: «Η Ευρώπη των δανειστών θριάμβευσε», «Τέλος για την Ελλάδα η εποχή της αθωότητας».

Ν. Φίλης: «Πιστεύω ότι θα πειστούν οι βουλευτές για τη συμφωνία»

Προ των ευθυνών τους έθεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Φίλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.

«Δεν πετάμε την σκούφια μας, είμαστε σαφείς. Δεν πανηγυρίζουμε, δύσκολα είναι τα μέτρα και τα κοινωνικά δίκαια μέτρα δυσκολίες έχουν μέσα», είπε ο κ.Φίλης και απαντώντας στην ερώτηση αν θα περάσει από τη Βουλή η συμφωνία τόνισε:

φίλης.jpg

(Νίκος Φίλης)

«Θα φανεί, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Θα συζητήσουμε και εμείς, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα δούμε που καταλήγουμε».

Αργότερα βέβαια εμφανίστηκε πιο σίγουρος, δηλώνοντας: «Θα περάσουν τα μέτρα, αλλά πάντοτε σέβομαι την διαδικασία της δημοκρατικής συζήτησης και πιστεύω ότι η προσωπική ευθύνη του καθενός θα οδηγήσει παρά τις δυσκολίες να ψηφίσει τα μέτρα αυτά. Να τολμήσω μια πρόβλεψη; Όσοι έχουν βγει εύκολα και λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, πιστεύω ότι μετά από την συζήτηση θα πειστούν ότι είναι προσωπική ευθύνη απέναντι στην ιστορία, τον λαό, την χώρα, να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και να μην έχουμε συνθήκες πολιτικής αστάθειας».

Γ. Ζερδελής: «Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των φτωχών στρωμάτων»

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές», δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο βουλευτής Λέσβου, Γ. Ζερδελής.

ImageHandler (1).jpg

(Γιάννης Ζερδελής)

Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση απέχει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τόνισε ότι θα δει την ολοκληρωμένη συμφωνία και θα αποφασίσει τι θα πράξει.

Γ. Σταθάκης: «Η συμφωνία θα περιλαμβάνει αναχρηματοδότηση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο»

Την άποψη ότι με τη συμφωνία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

stathkhi.jpg

(Γ. Σταθάκης)

«Αυτό καθαυτό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται συμφωνία έχει τεράστια σημασία καθώς θα αποδεσμευτούν οι περιορισμοί που υφίσταται η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα θα είναι μια συμφωνία με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, απόλυτα ασφαλή και εγγυημένο. Θα είναι μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την αναχρηματοδότηση του χρέους και του αναπτυξιακού πακέτου. Αποτρέπονται τα υφεσιακά μέτρα και δημιουργείται ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top