Βαρουφάκης: χρειάζεται μία συμφωνία και σύντομα

«Θέλουμε μεταρρυθμίσεις αλλά όχι λιτότητα»

Υπέρ μίας συμφωνίας με τους εταίρους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κατά την ομιλία του με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ» στο Ίδρυμα Hans Boeckler (των γερμανικών συνδικάτων), σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε, σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Ευρώπης. «Έχουμε ιστορικό καθήκον να μην συμβεί αυτό» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά, αν χρειαστεί θα πρέπει να κλειδωθούν στο ίδιο δωμάτιο με τους εκπροσώπους των δανειστών και μέχρι το πρωί να βρουν λύση.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών βασίζονται σε οικονομικά ανέφικτες προβλέψεις για την βιώσιμη ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα φορολογικά μέτρα και τις συντάξεις.

Ειδικά για τα φορολογικά μέτρα ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξής τους, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς να προσφέρουν την βοήθειά τους στη σύσταση μίας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.

Ως προς το Ασφαλιστικό, παραδέχθηκε ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στη «μαύρη» εργασία, στη μεγάλη ανεργία και στις ζημιές που υπέστησαν τα Ταμεία από το PSI. «Φυσικά δεν είναι βιώσιμο. Τι μας προτείνουν όμως; Περικοπές! Ενώ ήδη έχουν γίνει 40%! Οποιοσδήποτε χασάπης θα μπορούσε να το κάνει. Αυτό που χρειάζεται είναι μια χειρουργική επέμβαση» είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε ακόμα οι Έλληνες και οι Γερμανοί να είναι ενωμένοι, πέρα από τα στερεότυπα, ε��ώ αναφέρθηκε και στον μύθο για τον... τζίτζικα και τον μέρμηγκα! Όπως είπε, τα τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και τα μυρμήγκια αλλά σε αυτή την κρίση, «τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ��νώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση».
Σε μία παραπλήσια αναφορά ανέφερε ότι «οι ακρίδες έβγαλαν τα χρήματά τους έξω».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι αριστεροί ριζοσπάστες, αλλά έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι δεν είναι διεφθαρμένοι. « Έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τον λαό για τις μεταρρυθμίσεις, όχι όμως με λιτότητα» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top