Μέρκελ και Ολάντ θέλουν συμφωνία,αλλά το ΔΝΤ μπλοκάρει την εξέλιξη–Περικοπές ζητά το Ταμείo

Ημερομηνία ορόσημο η 5η Ιουνίου - Νέο δημοσίευμα της Le Monde

Μέρκελ και Ολάντ θέλουν συμφωνία,αλλά το ΔΝΤ μπλοκάρει την εξέλιξη–Περικοπές ζητά το Ταμείo

​Το ΔΝΤ εξακολουθεί να κρατά την πιο σκληρή στάση όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα. Αυτό αναφέρει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", η οποία τονίζει ότι, αν και υπήρχε σχέδιο συμφωνίας στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, τα πράγματα "σκάλωσαν στην αδιαλλαξία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Ταμείο, σύμφωνα με την Le Monde, επιμένει σε νέες μειώσεις συντάξεων, τονίζοντας ότι το επίπεδο του ελλείμματος για το 2015, δημιουργεί και αυτό πρόβλημα, καθώς οι πιστωτές απαιτούν 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Le Monde στο Βερολίνο, οι έντονες διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 2,5 ώρες, με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το ΔΝΤ να επιθυμούν να δώσουν «μια αποφασιστική πολιτική ώθηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ.Ολάντ και η κα Μέρκελ «θέλουν να βγουν γρήγορα από το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται η Ευρωζώνη (....)».

Το Παρίσι ελπίζει σε μια συμφωνία γύρω στις 5 Ιουνίου, αλλά και το Βερολίνο δεν θα ήθελε το ελληνικό θέμα να κυριαρχήσει στη Σύνοδο κορυφής του G7, που θα γίνει στη Γερμανία από τις 7 Ιουνίου, τονίζεται.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Le Monde, η Ελλάδα, «διστάζει να στείλει την πρώτη επιταγή των 300 εκατ. στο ΔΝΤ, χωρίς τη σιγουριά μιας συμφωνίας (...) καθ' ότι υπάρχουν και οι άλλες δόσεις που ακολουθούν», ενώ επιπλέον είναι απαραίτητη η συμφωνία του Eurogroup και στη συνέχεια η επικύρωση από μερικά εθνικά κο��νοβούλια, ανάμεσα στα οποία και το γερμανικό.

Από την πλευρά του όμως, το ΔΝΤ, «βρίσκεται σε μια λεπτή θέση», γιατί δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει μια εξαίρεση για την Ελλάδα. Πολλές αναδυόμενες χώρες θεωρούν ότι, το Ταμείο έχει ήδη κάνει πολλές διευκολύνσεις στην Αθήνα, επισημαίνει η εφημερίδα.

«Ωστόσο, ούτε το Παρίσι, ούτε οι Βρυξέλλες, αλλά ούτε και το Βερολίνο προτίθενται να υπογράψουν μια συμφωνία με την Αθήνα χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το πρώτο, που ανταποκρίθηκε και έτρεξε να βοηθήσει την Ελλάδα το 2010. Τον Μάιο του 2010, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχαν θελήσει να βοηθήσουν την Αθήνα, χωρίς το ΔΝΤ. Ήταν η καγκελάριος, που επέβαλε το ΔΝΤ και είχε δίκιο» καταλήγει η «Le Monde», επισημαίνοντας πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε, αναγνωρίζει σήμερα ότι είχε δίκιο η κα Μέρκελ για το ΔΝΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top