Π. Κρούγκμαν: «Να αναλογιστούν οι θεσμοί τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit»

Ο γνωστός οικονομολόγος περιγράφει την επόμενη μέρα και προειδοποιεί

Π. Κρούγκμαν: «Να αναλογιστούν οι θεσμοί τι θα συμβεί σε περίπτωση Grexit»

​Την επόμενη μέρα ενός Grexit περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος με άρθρο του στους New York Times κάνει συστάσεις στους θεσμούς να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις και τους καλεί να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο από το ευρώ».

«Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα. Τι θα σημαίνει ωστόσο μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη ευρωζώνη;», αναρωτιέται ο Κρούγκμαν και συνεχίζει:

«Οι χώρες που είναι στον πυρήνα του ευρώ πιστεύουν ότι η υπόλοιπη Ευρωζώνη μπορεί να το αντέξει, κάτι που ίσως και να είναι αλήθεια. Θα πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το υποτιθέμενο δίχτυ προστασίας από τη στήριξη της ΕΚΤ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στην πραγματικότητα. Εάν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη και φθάσει η ώρα να αγοράσει η ΕΚΤ ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τι θα συμβεί στ' αλήθεια»;

Όμως ακόμα μεγαλύτερο είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, αν το Grexit αποδειχθεί σε ένα ή δύο χρόνια πετυχημένο για την ελληνική οικονομία.

«Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες. Μόλις πριν μερικές ημέρες οι “πολύ σοβαροί Ευρωπαίοι” χαιρέτιζαν την Ισπανία σαν ένα σπουδαίο success story, μια δικαίωση για ολόκληρο το πρόγραμμα. Προφανώς ο ισπανικός λαός δεν συμφωνεί. Και εάν οι δυνάμεις ενάντια στο κατεστημένο έχουν καταφέρει να φέρουν ανάκαμψη στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό, η δυσπιστία απέναντι στο κατεστημένο θα επιταχυνθεί», προειδοποιεί ο Πολ Κρούγκμαν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top