Κ. Χρυσόγονος: «Ακίνδυνη δεν θα είναι κ��μία συμφωνία»

«Έστω και μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη»

​Την άποψη ότι καμία συμφωνία με τους δανειστές δεν θα είναι ακίνδυνη εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος, στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real Fm.

«Ακίνδυνη δεν θα είναι καμία συμφωνία. Από την άλλη μεριά, μία έστω και μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μία ρήξη που δεν την έχουμε προετοιμάσει –που δεν έχουμε προετοιμάσει ούτε τον κόσμο φυσικά γι’ αυτήν- και που θα είχε ως συνέπεια πιθανόν, στο τέλος να υποχρεωθεί η χώρα σε ακόμα σκληρότερα μέτρα, από αυτά τα οποία θα μας υπαγόρευαν πριν από την απόπειρα ρήξης», είπε.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν η συμφωνία θα πρέπει να πάει προς ψήφιση στη Βουλή πακέτο ή… κομμάτι – κομμάτι, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε

«Προφανώς θα ήταν καλύτερο να πάει κομμάτι-κομμάτι διότι το Σύνταγμα έχει μία ξεχασμένη διάταξη που λέει ότι κάθε νομοσχέδιο οφείλει να έχει ένα συγκεκριμένο κύριο αντικείμενο και δεν μπορεί να έχει διατάξεις άσχετες προς το κύριο αντικείμενό του. Τώρα, η πρακτική που ακολουθήθηκε στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, ήταν να γίνονται διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή… και στο τέλος να έρχονται όλα σε ένα νομοσχέδιο “πακέτο”, το οποίο δεν είχε κανέναν κύριο αντικείμενο, είχε 5-10 κύρια αντικείμενα ταυτόχρονα, κατά παράβαση βεβαίως του Συντάγματος, και το οποίο ερχόταν υπό μορφή κατεπείγοντος και έτσι δεν προλάβαινε –όχι να συζητηθεί- αλλά ούτε καν να διαβαστεί».

«Όσο καθυστερούμε τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, τόσο πιο κοντά έρχεται ο κίνδυνος, ακόμα και από αυτή την άποψη, τη διαδικ��στική, να βρεθούμε πάλι στο “μία από τα ίδια” με τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα γίνει», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Πρέπει να καταλήξουμε, δεν είναι απεριόριστος ο χρόνος. Το τρίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου - Αυγούστου είναι, όχι μόνο κυριολεκτικά καυτό από άποψη θερμοκρασιών στη χώρα μας, αλλά και μεταφορικά “καυτό”, λόγω της συσσώρευσης δανειακών υποχρεώσεων. Πρέπει να πληρώσουμε, σε αυτό το τρίμηνο, περισσότερα από 11 δισ. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν αυτά τα λεφτά από φορολογικά ή άλλα τακτικά έσοδα του Δημοσίου. Πρέπει να βρεθούν από δανεικά. Δανεικά, δεδομένου ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές. μόνο οι δημόσιοι δανειστές μπορούν να μας δώσουν και μάλιστα, ούτε καν δεν αρκεί η εκταμίευση της τελευταίας εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. Χρειάζονται και άλλα… από το 7 έως το 11 υπάρχει και επιπλέον απόσταση. Και βέβαια δεν λύνεται και το πιο μακροπρόθεσμο πρόβλημα του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει και τους επόμενους μήνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό», είπε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, κάτι που στο παρελθόν είχε υποστηρίξει θερμά, ο κ. Χρυσόγονος είπε:

«Το δημοψήφισμα δεν βλέπω να υπάρχει ο χρόνος να διεξαχθεί, εφόσον έχουμε φτάσει σήμερα τις 14 Μαΐου και ξέρουμε ότι από αρχές Ιούνιου τα πράγματα θα είναι όχι οριακά, θα έχουν ξεπεράσει τα όρια».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top