Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

Ένοχος για πλημμέλημα ο πρώην ΥΠΟΙΚ-Πρώτη δημοσίευση:24/03/2015,18:10

Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή στον Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ

Ένα χρόνο φυλάκιση, αλλά με τριετή αναστολή, επέβαλλε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου στην υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ".

Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία, κατά πλειοψηφία, αλλά με την ηπιότερη διάταξη του νόμου που μετατρέπει το κακούργημα σε πλημμέλημα. Επίσης, το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας είναι αθώος για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Την απόφαση, μετά από 13 μέρες ακροαματικής διαδικασίας, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος, λέγοντας «ήρθε η ώρα της αλήθειας».

Όσον αφορά την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου το δικαστήριο έκρινε ότι ο κ.Παπακωνσταντίνου είχε σκοπό να διαφυλάξει την εικόνα του, ενώ δεν αποδείχθηκε ζημία στο ελληνικό δημόσιο τέτοια, ώστε να έχει κακουργηματικό χαρακτήρα.

Ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, η οποία αρνήθηκε να του αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, προτείνοντας φυλάκιση τεσσάρων ετών για την κατηγορία. «Ενώ πράγματι έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, και είναι ευφυής, δεν θα έπρεπε να πάει αυτή τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια. Είναι μια δίκη που ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό τον ευτέλισε και του κόστισε και οικονομικά, πάρα πολλά εκατομμύρια. Ακριβώς, γι' αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Ξένη Δημητρίου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ' εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ' ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (Τάκης Βασιλακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του κ.Παπακωνσταντίνου.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ έξι από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης 3 ετών. Πέντε μέλη του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Νίκος Πάσσος, υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κριθεί αθώος, ενώ τρία μέλη είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για κακουργηματική νόθευση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στην απολογία του είχε δηλώσει αθώος, αρνούμενος όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονταν.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου αντιμετώπιζε τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσβησε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε το 2010, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

βιντεο star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top