Εστάλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα

Θετική η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν

Εστάλη η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα

​Στα χέρια των… θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) βρίσκεται η τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και την οποία δεσμεύεται να εφαρμόσει μέσα στις επόμενες 120 μέρες.

Η λίστα αυτή θα κοινοποιηθεί στο EuroWorking Group που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης και θα αξιολογήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεδριάσει και το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν φαίνεται να είναι θετική, ενώ όπως αναφέρει το Reuters η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε την λίστα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

keimeno.jpg

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατάλογος είναι αρκετά εκτενής ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε πηγή της Κομισιόν στο Reuters και πρόσθεσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη σθεναρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Την έγκαιρη λήψη της λίστας επιβεβαίωσαν μέσω twitter τόσο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, όσο και η αναπληρώτριά του Μίνα Αντρέεβα. Και οι δύο ανέφεραν ότι η λίστα με τα μέτρα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, έχει ληφθεί εγκαίρως.

sxoinas.jpg

Όπως έγραψε και το star.gr, η λίστα περιλαμβάνει τις εξής μεταρρυθμίσεις:

- Ολόκληρο τον πρώτο πυλώνα της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

- Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
- Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top