Ολο το παρασκήνιο της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ- με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιους όχι

Τι αποφάσισε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής;

Ολο το παρασκήνιο της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ- με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιους όχι

​Μια μέρα πριν από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του, η Πολιτική Γραμματεία άναψε το πράσινο φως για τις εκλογικές συνεργασίες της Κουμουνδούρου, οι οποίες βέβαια τελούν υπό την έγκριση των συνέδρων. Η Π.Γ. αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, οι 50 από τους 435 υποψήφιους να είναι εξωκομματικοί υποψήφιοι, επέμεινε όμως ουδείς μη κομματικός να συμπεριληφθεί στην πρώτη εξάδα του συνδυασμού Επικρατείας.

Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπράξουν λοιπόν η "Κοινωνική Συμφωνία" της Λούκας Κατσέλη, η "Αριστερή Προοπτική" των αποχωρησάντων από τη ΔΗΜΑΡ -όταν το κόμμα του Φώτη Κουβέλη μπήκε στην κυβέρνηση Σαμαρά- και η κίνηση "Πράττω" που ίδρυσε ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στις αρχές του ’90 υπεύθυνος του Ιδεολογικού Τμήματος του ΚΚΕ, Νίκος Κοτζιάς.

Την κατ’ αρχήν έγκριση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τελικά και η "Κοινωνία Πρώτα" των βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Θόδωρου Παραστατίδη, για τους οποίους αρχικά εξέφραζε έντονες αντιρρήσεις η εσωκομματική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και ο Μανόλης Γλέζος. Μένει ωστόσο να εγκριθούν οι δύο αυτές υποψηφιότητες από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τελικά τους συνέδρους.

Αντίθετα η Π.Γ. δεν κατέλη��ε σε απόφαση για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Μάρκο Μπόλαρη –ο οποίος πάντως φέρεται να συζητά και την ένταξή του στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου- και Θεοδώρα Τζάκρη, αλλά και την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Και για τους τρεις, την απόφαση θα λάβουν το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρχει θετική –αλλά ούτε και αρνητική- εισήγηση από την κομματική καθοδήγηση, καθώς εκδηλώθηκαν ζωηρές αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση (και όχι μόνο), με την κυρία Τζάκρη να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. «Πόρτα» έδειξε η Π.Γ. στην επίσης πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ, Ραχήλ Μακρή.

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές πληροφορίες του STAR, η κυρία Γιαταγάνα είχε συζήτηση στο καφενείο της Βουλής, με την Αλέκα Παπαρήγα –κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας- στην οποία «εξομολογήθηκε» ότι θα προτιμούσε να συνεργαστεί με το ΚΚΕ, με το οποίο –όπως της είπε- «αισθάνεται πιο κοντά, από ό,τι με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οσον αφορά την προοπτική συνεργασίας με τους Οικολόγους Πράσινους, το κλίμα είναι θετικό κι από τις δυο πλευρές, αλλά και περίπλοκο. Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους –όπως αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το STAR- ζήτησε να συνεργαστούν, ώστε «να χαράξουν μαζί την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας», όπως τους είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις του φορέα της πολιτικής οικολογίας, διαβεβαιώνοντας πως σήμερα το βράδυ, στην εισήγησή του προς το διαρκές συνέδριο, θα «επικαιροποιήσει» τις προγραμματικές θέσεις που παρουσίασε στη ΔΕΘ ως «Θεσσαλονίκη plus», συμπεριλαμβάνοντας και θέματα που αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τον οικολογικό χώρο, όπως η σταδιακή εγκατάλειψη του λιγνίτη, η αειφορία, η πράσινη ανάπτυξη, αλλά και βαθιές θεσμικές τομές, όπως η αξιολόγηση στο Δημόσιο και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα γίνει «πιο σαφής», με αναλυτική κοστολόγηση, ως προς το πού θα βρεθούν τα λεφτά για την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματός του.

Ωστόσο ο κύριος Τσίπρας έκλεισε τελεσίδικα το θέμα να μη δοθεί στους Οικολόγους Πράσινους εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας –ούτε καν την αμφίβολη Πέμπτη…-, ενώ τους είπε πως μπορούν να συμπράξουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ 20-25 μέλη τους, υποσχόμενος πως μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα σε επιλεγμένες τετραεδρικές περιφέρειες, όπου η Κουμουνδούρου θεωρεί πως –λόγω του καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος- μπορεί να εκλέξει μέχρι και τρεις βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάποιοι από τους Οικολόγους Πράσινους ενδεχομένως εκλεγούν, «θα δεσμευτούν γραπτώς ότι καλύπτονται από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου θα ενταχθούν», χωρίς να μετέχουν σε αυτοτελή Κ.Ο., ούτε ως «ανεξάρτητοι», αν δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Η πλειοψηφία των Οικολόγων Πράσινων αντιμετωπίζει θετικά τις προτάσεις Τσίπρα. Όμως έχει διαμορφωθεί και ισχυρή μειοψηφία που τις θεωρεί φτωχές –ακόμη και προσβλητικές- και πως ουσιαστικά σημαίνουν «ενσωμάτωση» στο σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την απόφαση θα λάβει αύριο Κυριακή το έκτακτο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, με το φάσμα όμως της διάσπασης να θεωρείται ορατό…

Μετά τη ΔΗΜΑΡ και οι «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» που έχει ιδρύσει ο Νίκος Χρυσόγελος, απέρριψαν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η Κουμουνδούρου πρόσφερε στον πρώην ευρωβουλευτή θέση στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, αλλά με τις ίδιους όρους και προϋποθέσεις που έθεσε και προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και προς τους Οικολόγους Πράσινους. ΔΗΜΑΡ και «Πράσινοι-Αλληλεγγύη» συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο της μεταξύ τους εκλογικής συνεργασίας, με το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς να εξαντλεί τα περιθώρια με τον κύριο φορέα της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ πάντως στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. της και του συνεδρίου της που θα ακολουθήσει, αναμένεται να επιχειρήσουν να πείσουν τον κύριο Κουβέλη να μη θέσει υποψηφιότητα, ώστε να διευκολυνθεί το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης με τους Οικολόγους Πράσινους, ίσως και με μια άλλη ονομασία, όπως ενδεικτικά «Πράσινη Αριστερά».

Σε κάθε περίπτωση το φάσμα της διάσπασης είναι επικρέμεται και στη ΔΗΜΑΡ, με ορισμένα στελέχη της που ήταν επιφυλακτικά στη συμμετοχή στην τρικομματική –τότε- κυβέρνηση Σαμαρά, να εξετάζουν το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με Οικολόγους Πράσινους, Πειρατές κ.α. ως ομάδα

Και το ΕΠΑΜ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Καζάκη δεν ενέδωσε στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και συζητά τώρα την προοπτική συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριληφθούν προσωπικότητες, όπως καλλιτέχνες, διανοούμενοι και πανεπιστημιακοί. Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν τα ψηφοδέλτια να είναι ανοιχτά σε όσες δυνάμεις και πρόσωπα στήριξαν την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν.

Η Π.Γ. ενέκρινε και τον «Κώδικα Δεοντολογίας», τον οποίο οι υποψήφιοι όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να δεχθούν, ως προϋπόθεση συμμετοχής.

Στον «Κώδικα Δεοντολογίας» μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

1) Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαία, χωρίς αυτοπροσδιορισμούς βουλευτών ως ανένταχτοι, συνεργαζόμενοι ή προερχόμενοι από άλλον κομματικό φορέα.
2) Μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης θα αποδίδεται στο κόμμα (και από τυχόν προερχόμενους από άλλα κόμματα και δυνάμεις!!!)
3) Η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στον βουλευτή, κίνηση που αποδίδεται στο να αποφευχθούν φαινόμενα τυχόν μη κομματικοί βουλευτές που θα εκλεγούν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να ανεξαρτητοποιηθούν (όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος), μειώνοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη.
4) Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να είναι υπόδικοι και να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη, ενώ θα πρέπει να έχει προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση της οικονομικής τους κατάστασης.

Ακόμη στον "Κώδικα Δεοντολογίας" περιλαμβάνεται η πλήρης και απόλυτη αποδοχή από όλους τους υποψηφίους του προγράμματος της ΔΕΘ, όπως τελικά θα διαμορφωθεί απόψε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top