Αγωνία στους αγρότες και συναγερμός στην κυβέρνηση για το εμπάργκο

Με τεράστια καταστροφή απειλούνται οι παραγωγοί φρούτων

Αγωνία στους  αγρότες και συναγερμός στην κυβέρνηση για το εμπάργκο

Πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία, γεγονός που έχει σκορπίσει την αβεβαιότητα στον αγροτικό κόσμο.

Η επίσημη λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία περιλαμβάνει κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύονται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο. Υπάρχουν όμως οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Πολλοί συνεταιρισμοί έχουν προϊόντα στα ψυγεία τους ενώ υπάρχουν και πολλά φορτηγά που είχαν ξεκινήσει με προορισμό τη Ρωσία και αυτή τη στιγμή είναι ακινητοποιημένα.

Στις σημερινές εικόνες από τη Νάουσα Ημαθίας και τη Βέροια διακρίνονται στοιβαγμένα ροδάκινα στην αναμονή, οι θάλαμοι των ψυγείων είναι γεμάτοι με προϊόντα , φορτηγά ακινητοποιημένα και όλος ο αγροτικός κόσμος στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο σε απόγνωση. Όσοι διακινούν ακτινίδια και ροδάκινα είναι οι μεγάλοι χαμένοι του ''εμπορικού'' εμπάργκο της Ρωσίας.

Στον αγροτικό συνεταιρισμό Νάουσας 3 χιλιάδες τόνοι ροδάκινα θα πεταχτούν αν δεν βρεθεί λύση και το επόμενο διάστημα όπως λένε οι παραγωγοί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τα μήλα και τα ακτινίδια.

Τη στιγμή που η αγροτική κοινότητα στην Ελλάδα είναι ανάστατη, στη Ρωσία αναβλήθηκε η συνάντηση υπευθύνων της ελληνικής Πρεσβείας με τη ρωσική πλευρά. Ενώ τον προβληματισμό του για την τροπή που πήραν τα πράγματα εξέθεσε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Σκάι.

«Ως Ευρώπη θα απευθυνθούμε στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου διότι το εμπάργκο της Ρωσίας παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε και σε επόμενο στάδιο επιδείνωσης της οικονομικής σχέσης με τη Ρωσία και απ' ότι φαίνεται θα υπάρξουν και νέα μέτρα και από την ευρωπαϊκή πλευρά πιθανότατα και από τη ρώσικη πλευρά

Ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής ζήτησε με επιστολή του στον Πρωθυπουργό να παρέμβει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν, ενώ με μελανά χρώματα περιέγραψε τον χειμώνα που έρχεται για τον αγροτικό κόσμο. «Το 41,5 % των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα μάλιστα με την Eurostat οι εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Ρωσία έφτασαν πέρυσι σε αξία τα 108 εκατ. ευρώ. Στο μόνο που ελπίζει ο αγροτικός κόσμος είναι μήπως βελτιωθεί η κατάσταση τα επόμενα 24ωρα όταν η Ρωσία εξειδίκευση τα μέτρα ανά χώρα» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top