Ασφυκτική πίεση της τρόικας για νέα μέτρα αλλά και για νέο μνημόνιο

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την τρόικα μέχρι τις ευρωεκλογές»

Ασφυκτική πίεση ασκούν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Σταρ στη βελγική πρωτεύουσα και έδρα της ΕΕ Θ. Αθανασίου.

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την τρόικα μέχρι τις ευρωεκλογές» είναι το μήνυμα των στελεχών της ευρωζώνης, για την μη επίτευξη οριστική συμφωνίας μέχρι τώρα σχετικά με την εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος και την παρατεινόμενη εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης, θα πρέπει να δώσουμε ως χώρα διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό που αναμένεται να υπάρξει από το 2015. Αλλά κάτι τέτοιο συνεπάγεται ου��ιαστικά ένα νέο μνημόνιο για τη νέα συμφωνία.

Οι Βρυξέλλες πάντως δεν πιέζουν αυτή τη φορά για περικοπές μισθών, φέρονται μάλιστα να απεύχονται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Θέλουν όμως να περικοπούν δαπάνες, και να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει καθυστέρηση στο ζήτημα της κινητικότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα στοιχεία Δεκεμβρίου δείχνουν ότι είναι πολύ μεγάλη η βελτίωση και ότι θα έχει αποδείξει μέσα στο επόμενο διάστημα ότι τηρεί τις υποχρεώσεις της. «Με την τρόικα τελειώνουμε, δεν θα χρειασθούμε νέο δανεισμό και νέο μνημόνιο» δήλωσαν κατηγορηματικά ��υβερνητικές πηγές στο Σταρ.

Όπως επίσης ανέφερε στη Μάρα Ζαχαρέα ο κεντρικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων του Σταρ Νίκος Χατζηνικολάου, η τρόικα έχει δώσει την εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση ότι αν εφαρμοσθεί χωρίς εκπτώσεις το πακέτο της μεταρρύθμισης που πρότεινε ο ΟΟΣΑ, η Ελλάδα θα γλιτώσει 5 δις ευρώ ετησίως. Όπως διευκρίνισε όμως, το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι υπουργοί διαφωνούν με ορισμένα από τα μέτρα, ενώ και η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει μερικά μόνο από αυτά.

Το ζήτημα είναι πάντως ότι έμειναν λιγότερο από δύο μόνο μήνες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν αρθεί όλες οι εκκρεμότητες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top