Τέλος τα «όνειρα» για νέο κούρεμα: «Κάναμε ένα και φθάνει» διαμηνύει ο Σόιμπλε

Στέλνει ωστόσο μήνυμα αισιοδοξίας: «Τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας»

Στοπ στα… όνειρα για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους βάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες της κρίσης και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα δικά της πόδια: «Με αυτό το δεδομένο είπαμε κατά την έγκριση του τρέχοντος προγράμματος και το επαναλάβαμε πριν από τις εκλογές ότι στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, εφόσον έχει εκτελέσει τις υποχρε��σεις της. Πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχουμε δώσει στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος. Και δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους. Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επιτυχή έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης απόδειξη ότι «ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις» και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι «τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά…».

«Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις» προσθέτει ο Σόιμπλε, ο οποίος στην ερώτηση πώς θα αποτρέψει το ενδεχόμενο να κυλίσει εκ νέου στην κρίση η Ευρώπη απαντά: «Με την συνεπή συνέχιση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες της κρίσης θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις».

Όσον αφορά, τέλος, τις υπερχρεωμένες τράπεζες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η Ευρώπη θα έχει κανονισμού�� ευθύνης, οι οποίοι θα προβλέπουν ότι στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους μετόχους και τους πιστωτές. Ο κυριότερος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους φορολογούμενους και κυρίως τους γερμανούς φορολογούμενους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top