Ακίνητα: μείωση του φόρου μεταβίβασης με αποσύνδεση από τις αντικειμενικές

Επί της τιμής πώλησης ο φόρος

Σημαντική ώθηση στην κτηματαγορά δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μειώνοντας από το 2015 τη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω της μείωση της φορολογίας των ακινήτων κατά την υπογραφή των συμβολαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την αποσύνδεση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) από τις αντικειμενικές αξίες. Από το νέο έτος ο ΦΜΑ θα επιβάλλεται επί της πραγματικής τιμής πώλησης του ακινήτου, όπως αυτός θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Μετά τις πρόσφατες αλλαγές που σχετίζονται με την αποσύνδεση του τεκμηρίου απόκτησης του ακινήτου από την αντικειμενική αξία, έτσι ώστε να μην προκύπτουν –όχι μόνο– επιπλέον επιβαρύνσεις για τους αγοραστές, αλλά και να μην υπάρχει πρόβλημα με το «πόθεν έσχες» τους, έρχεται μία ακόμη διάταξη που θα τονώσει την κτηματαγορά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κάθε κίνηση που οδηγεί στη μείωση των φορολογικών βαρών και των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα στην ακίνητη περιουσία δίνει ώθηση στην κτηματαγορά, και εν δυνάμει θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Παράδειγμα:

1. Εγγαμος προχωρεί στην αγορά διαμερίσματος (πρώτη κατοικία που ισχύει αφορολόγητο). Το διαμέρισμα είναι 140 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 270.000 ευρώ και πραγματικής 190.000. Δεδομένου ότι είναι πρώτη κατοικία ο φόρος μεταβίβασης 3% θα επιβληθεί στα 20.000 ευρώ δεδομένου ότι τα πρώτα 250.000 ευρώ είναι αφορολόγητα, αφού πρόκειται για πρώτη κατοικία. Ο φόρος θα ανέλθει στο ποσό των 600 ευρώ. Εφόσον ο φόρος επιβληθεί στην πραγματική τιμή πώλησης, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει στο Δημόσιο.

2. Φορολογούμενος προχωρεί στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Χολαργού και η επιφάνειά του ανέρχεται στα 80 τ.μ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 144.000 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης ανέρχεται στα 100.000 ευρώ. Με βάση όσα ισχύουν σήμερα ο ΦΜΑ (επιβάλλεται στην αντικειμενική) που πρέπει να καταβληθεί είναι 4.320 ευρώ, ενώ εφόσον επιβληθεί στην πραγματική αξία ο φόρος μειώνεται στα 3.000 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων

Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 3% στις μεταβιβάσεις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων: εφαρμόζεται στο ποσό της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τ��κνα του.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top