Φινλανδία: Περιμένει σήμερα το «πράσινο φως» από Τουρκία για ένταξη σε ΝΑΤΟ

Στο Ελσίνκι ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι. Η επίσκεψή του θα είναι επικεντρωμένη στο αίτημα της Φινλανδίας να ενταχθεί στο NATO.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε δήλωσε χθες Πέμπτη πως αναμένει την οριστική έγκριση της Άγκυρας για την εισδοχή της χώρας του στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις συνομιλίες που θα έχει με τον τούρκο ομόλογό του.

Η Φινλανδία οδεύει έτσι να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, παρότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες, καθώς το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το πρωτόκολλο για τη χώρα αυτή πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Μέχρι σήμερα, η αίτηση για την ένταξη των δυο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από τα 28 κράτη μέλη της και απομένει η έγκριση της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

Νέοι όροι για F-16 σε Τουρκία: Πρώτα να μπουν Σουηδία-Φινλανδία σε ΝΑΤΟ

Η Βουδαπέστη αναμένεται να ανάψει πράσινο φως σύντομα. Όμως η Άγκυρα θεωρείται σημαντικότερο εμπόριο, καθώς η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πως δεν βοηθούν στην καταπολέμηση «τρομοκρατικών οργανώσεων», κάτι που αφορά ειδικά τη Σουηδία.

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε προχθές Τετάρτη στην Άγκυρα πως η κυβέρνησή του «θα κρατήσει την υπόσχεση που έκανε» όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Δεν έχει μολαταύτα γίνει ακόμα σαφές πότε θα αρχίσει να συζητείται η έγκριση των δυο κρατών στο τουρκικό κοινοβούλιο.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top