Ουκρανία: Χτύπησαν πολυκατοικίες και σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Πληροφορίες για νεκρούς - Εικόνες καταστροφής στη Μαριούπολη

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου, όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Επίσης ρωσικά πυρά έπληξαν και σταθμό του μετρό πολύ κοντά στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δε σταματούν να κλιμακώνονται.

 

 

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν, επίσης, μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

Προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από πυροσβέστες. Ένα άτομο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, οι οποίες δε διευκρίνισαν τι είδους όπλο έπληξε το κτίριο.

Η έκρηξη έσπασε σχεδόν όλα τα παράθυρα του ακινήτου και όλων όσα βρίσκονται γύρω του,  σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μετέβη επιτόπου. Αρκετοί κάτοικοι πέταγαν από τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους γυαλιά και συντρίμμια.

Ουκρανία πόλεμος

Πολυκατοικία δέχθηκε πλήγμα από ρωσικά βομβαρδιστικά

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

Ουκρανία: Χτύπησαν σταθμό του μετρό στο Κίεβο

Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Η μία από αυτές σημειώθηκε στον σταθμό του μετρό Lukyanivska, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης. Από την έκρηξη, καταστράφηκε ολοσχερώς ο σταθμός, αλλά και γραφεία και κτίρια που υπήρχαν στη γύρω περιοχή. 

 

 

Δίπλα από τον σταθμό βρίσκεται κτίριο κυβερνητικού ενδιαφέροντος, στο οποίο υπάρχουν γραφεία εταιρείας που παράγει στρατιωτικό υλικό. Η στάση του μετρό είναι σε ευθεία γραμμή περίπου δύο χιλιόμετρα από την πλατεία Μαϊντάν στη καρδιά του Κιέβου. Χθες οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει ότι θα χτυπήσουν στρατιωτικά εργοστάσια και κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην πηγαίνουν σε αυτά , καθως θεωρούνται πλέον επικίνδυνα σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι το μετρό του Κιέβου έχει γίνει το καταφύγιο για χιλιάδες αμάχους, που έχουν σπεύσει σε αρκετούς σταθμούς για να προφυλαχθούν από τις ρωσικές βόμβες. 

Η σφοδρότητα των μαχών γύρω από το Κίεβο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες. Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει περικυκλωθεί σχεδόν τελείως από τα ρωσικά στρατεύματα, είκοσι ημέρες αφού εισέβαλαν στη χώρα, την 24η Φεβρουαρίου. Οι μισοί και πλέον από τους 3 εκατ. κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

 

 

Ουκρανία πόλεμος

Οι άμαχοι προσπαθούν να σωθούν από τα ρωσικά πυρά

Ουκρανία: Ήχουν οι σειρήνες στην Οδησσό - Η Ρωσία μπλοκάρει τη Μαριούπολη

Συγχρόνως, οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν τουλάχιστον δύο φορές στην Οδησσό μέσα σε λίγες ώρες.

Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Την ίδια ώρα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.

Ουκρανία: Ποιες οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος στην Ελλάδα

Χθες η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

Ουκρανία: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα αργά χθες το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. 

πόλεμος

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις

ΕΕ: Τέταρτο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία - Ποιους στοχεύει

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη». 

Ουκρανία: Τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις - Ασαφές το αποτέλεσμα

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

Ουκρανία: Μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν. Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

βομβαρδισμός

Στη Μαριούπολη μαίνονται οι μάχες, με την πόλη να είναι εντελώς κατεστραμμένη

Η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη πρακτικά απέτυχε χθες, 19η ημέρα των εχθροπραξιών. 

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: «Η Ρωσία θα στραφεί και ενάντια της Ευρώπης»

Οχηματοπομπή που μεταφέρει νερό και φάρμακα στην πολιορκημένη πόλη συνεχίζει να εμποδίζεται να περάσει. Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν εξάλλου τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον αυτοκινήτων που μετέφεραν αμάχους καθώς έφευγαν από την πόλη Γκοστομέλ, κοντά στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν δύο άνδρες. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Συνεχίζεται η πολιορκία στα βόρεια της χώρας

Δίχως τέλος είναι επίσης το σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, όπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. 

 

 

«Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

πόλεμος Ουκρανία

Βόμβες πέφτουν σε σπίτια και μέσα μεταφοράς

Από τα πυρά του πυροβολικού καταστράφηκε ένα κτίριο, ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. 

«Νεκροί 23 άμαχοι στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό» λέει η Μόσχα

Λίγα λεπτά αργότερα, η Εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκόβου.

εκρήξεις

Οι εκρήξεις στο Κίεβο, αλλά και στην Οδησσό είναι συνεχείς

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, Βιτάλι Κόβαλ, δήλωσε πως τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο γύρω στις 5:25 ώρα Ελλάδας χθες το πρωί. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Νέα αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο - 9 νεκροί σε ραδιοτηλεοπτικό πύργο

Πιο αναλυτικά, δύο πύραυλοι έπληξαν τον ραδιοτηλεοπτικό πύργο του χωριού Αντόπιλ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρίβνε, και ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Σύμφωνα με τον Κόμπαλ, η πρόσβαση στο τηλεοπτικό δίκτυο αποκαταστάθηκε το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας του Ρίβνε, μέσω του καλωδιακού δικτύου.

Ουκρανία: Βίντεο drone αποκαλύπτει την απόλυτη καταστροφή στη Μαριούπολη

Βίντεο από drone δείχνει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Η πόλη έχει χτυπηθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα, καθώς στους δρόμους της έχουν σημειωθεί κάποια από τα χειρότερα ρωσικά πλήγματα ως τώρα, που έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

καταστροφή

Κόσμος προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί μέσα από τα χαλάσματα

Εκτός από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου της πόλης, από τον οποίον έχασαν τη ζωή τους πολίτες -μεταξύ των οποίων και μία έγκυος με το μωρό της-, σημειώθηκε και πλήγμα σε πολυκατοικίες από ρωσικό τανκ, που έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Σφοδρή αρματομαχία στους δρόμους της Μαριούπολης

Οι επιθέσεις αυτές -και πολλές ακόμα- έχουν διαλύσει τη Μαριούπολη και η τεράστια καταστροφή που έχει υποστεί η ουκρανική πόλη αποτυπώνεται σε συγκλονιστικά πλάνα από drone.

κατασβεση

Για 20η μέρα η Ουκρανία δέχεται ακατάπαυστες επιθέσεις

Ουκρανία: «Έδειραν και εκτέλεσαν τον αδερφό μου» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, ανέφερε νωρίς σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.357 άμαχοι κάτοικοί της.

Η πόλη, που είχε κάπου 400.000 μόνιμους κατοίκους προτού αρχίσει η εισβολή, πολιορκείται από ρωσικά στρατεύματα εδώ και μέρες κι έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλές αεροπορικές επιδρομές από την Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα λέει πως πλήττει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

Ο Πέτρο Αντριουστσένκο, δημοτικός σύμβουλος, χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την κατάσταση στην πόλη, όπου δεν υπάρχουν «ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε θέρμανση», προσθέτοντας πως φοβάται ότι οι θάνατοι δημοτών μπορεί να φθάσουν ακόμα και τους 20.000 καθώς οι συγκρούσεις εντείνονται.

Περισσότεροι από 2,8 εκατ. πρόσφυγες

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που δημοσιεύθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος απαριθμεί επίσης περίπου 2 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Ουκρανία: Δραματική διάσωση από εννιαόροφη πολυκατοικία που βομβαρδίστηκε

Χθες, περίπου 160 αυτοκίνητα κατάφεραν να βγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη Μαριούπολη, που πολιορκείται από ρωσικές και φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον δήμο.

στρατιώτες

Στρατιώτες αμύνονται και υπερασπίζονται τις πόλεις τους

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 αμάχους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γεβνένικ Γενίν.

«Σας ψάχνουμε, είστε τελειωμένοι!» - Στην Ουκρανία ο Τσετσένος ηγέτης

«Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, τα συνεργεία διάσωσης έκτακτης ανάγκης παρακολούθησαν περισσότερες από 600 κλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 250 σε σημεία ρωσικού βομβαρδισμού» είπε, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top