Ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο - Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Οι επτά νευρολογικές επιπτώσεις - Τι είναι η ομίχλη του εγκεφάλου

Ο κορωνοϊός θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, με τους περισσότερους από εμάς να μη γνωρίζουμε ότι μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο.

Εκτός από το να προκαλεί εμφανή σωματικά συμπτώματα, ο ιός μπορεί, επίσης, να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα, που τείνουν να διαρκούν περισσότερο.

Κορωνοϊός: Μπορεί να εξαπλωθεί σε καρδιά και εγκέφαλο - Eπιβιώνει για μήνες

Οι γιατροί εξεπλάγησαν όταν οι άνθρωποι άρχισαν να παραπονιούνται για πονοκεφάλους, παραλήρημα, «ομίχλη του εγκεφάλου» και απώλεια όσφρησης ή γεύσης στην αρχή της πανδημίας. Μάλιστα, στους πιο σοβαρά άρρωστους αναφέρθηκαν περιστατικά όπως εγκεφαλικά και φραγμένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Covid-19: Ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά

Κορωνοϊός: Ένας στους πέντε ασθενείς μπορεί να πάθει εγκεφαλικό

Επιπλέον, ένας στους πέντε ασθενείς με κορωνοϊό μπορεί να υποφέρει από εγκεφαλικά αγγειακά επεισόδια, σύμφωνα με τον καθηγητή James Goodwin. Όπως εξήγησε στην Telegraph, αυτό συμβαίνει επειδή οι λοιμώξεις οδηγούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε υπερένταση και σε μερικούς ανθρώπους που έχουν τεράστιο ιικό φορτίο, μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτη απόκριση. Αυτή είναι η απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας φλεγμονωδών μορίων - γνωστών ως καταιγίδα κυτοκινών - στη μολυσμένη περιοχή. 

Επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, ανεπάρκεια και μερικές φορές θάνατο.

Όμως δεν είναι μόνο οι πνεύμονες που «χτυπούνται» από το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερένταση. Και άλλα όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι και τα νεφρά μπορεί να καταστραφούν, λόγω χαμηλού οξυγόνου, φλεγμονής και πήξης του αίματος.

εγκέφαλος

Ακτινογραφίες εγκεφάλου - Φωτογραφία pexels

Ο εγκέφαλος μπορεί, επίσης, να πληγεί από αυτό και να τραυματιστεί στην προσπάθεια του σώματος να αντισταθεί στον ιό.

Ο καθηγητής Goodwin είπε ότι οι γιατροί γνωρίζουν τώρα ότι ο Covid εισέρχεται στον εγκέφαλο μέσω ερμητικά σφραγισμένων αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν το όργανο.

Οι αιχμές του ιού αρπάζουν τους υποδοχείς, αναπαράγονται μέσα τους και μετά προχωρούν στον εγκέφαλο.

Με το σώμα σε κατάσταση πανικού, μια απόκριση φλεγμονής προσπαθεί να «νικήσει» τον ιό, διασπώντας τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας βλάβη που επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κορωνοϊός: Οι επτά νευρολογικές επιπτώσεις του εγκεφάλου

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν επτά νευρολογικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον Covid:

  • Πονοκέφαλοι
  • Εγκεφαλική ομίχλη
  • Παραλήρημα
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Θρόμβοι αίματος
  • Απώλεια όσφρησης
  • Ψευδαισθήσεις

Μετά την ανάρρωση, ορισμένα άτομα μπορεί στη συνέχεια να εμφανίσουν σοβαρές νευρολογικές, συμπεριφορικές ή ψυχιατρικές διαταραχές, λόγω των συχνά προσωρινών ουλών που αφήνονται στον εγκέφαλο.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν παραισθήσεις και ήχους που δεν υπάρχουν, καθώς ο εγκέφαλος αναδιαμορφώνεται μετά τον ιό.

Και δε χρειάζεται να έχετε νοσήσει πολύ άσχημα για να αντιμετωπίσετε ήπια νευρολογικά προβλήματα ή εγκεφαλική ομίχλη, ενώ αναρρώνετε από κορωνοϊό.

κορωνοϊός εγκέφαλος

Τι είναι η «ομίχλη του εγκεφάλου»

Η «ομίχλη του εγκεφάλου» είναι πιθανώς ένα πολύ συνηθισμένο συναίσθημα για τους ανθρώπους που αναρρώνουν, ακόμη και αν έχουν μολυνθεί με την πιο ήπια μετάλλαξη Όμικρον. 

Προκαλείται από τον ιό που εισέβαλε - ή προσπάθησε να εισβάλει - στον εγκέφαλό και τη ζημιά που προκλήθηκε στα κύτταρα στην επόμενη «μάχη».

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι τα κύτταρα επιδιορθώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς και αρκετά ανθεκτικά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μόνο για λίγες μέρες, εβδομάδες ή μήνες μπορεί κάποιος να μην αισθάνεται τόσο ευκρινείς, καθώς ο εγκέφαλός σας αναπηδά.

Ωστόσο, συνίσταται σε όποιον εμφανίσει ασυνήθιστη συμπεριφορά ή παραισθήσεις, να ζητήσει ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top