Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Συρία

Δείτε το βίντεο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Συρία. Καθεμιά από τις δυνάμεις επιχειρεί να παίξει βασικό ρόλο και να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα. Οι ανταποκριτές του STAR μας μεταφέρουν το κλίμα.

ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ

Εκ των προτέρων ενημερώθηκε η Τουρκία για την επιχείρηση στη Συρία. Ωστόσο, η στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ δε χρησιμοποιήθηκε. Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα βρίσκει σωστή την επιχείρηση αλλά τονίζει ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ

Μουδιασμένη η γαλλική κοινή γνώμη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Γαλλία.

Η γαλλική ηγεσία δικαιολογεί τη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς ως απαραίτητη. Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν πως ο Εμμανουέλ Μακρόν φόρεσε το κουστούμι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και τήρησε την υπόσχεση της Γαλλίας να δράσει στην περίπτωση χρήσης χημικών εναντίων αμάχων

Όλα τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος

Τι μεταδίδει ο Θάνος Αθανασίου από τις Βρυξέλλες:

Η επιτυχής δράση, των τριών συμμάχων, ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, έχει μειώσει σημαντικά την ικανότητα του καθεστώτος της Συρίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με χημικά, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την μελλοντική χρήση τέτοιων όπλων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, μετά την συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ καλωσόρισαν την δράση των τριών συμμάχων και τα αποτελέσματά της. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η χρήση χημικών όπλων "δεν πρέπει ποτέ να πραγματοποιείται χωρίς συνέπειες" και πως "σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται κανονική κατάσταση".

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ επεσήμανε ότι "100 χρόνια μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο", όπου χημικά χρησιμοποιήθηκαν στα πεδία των μαχών της Φλάνδρας, ο στόχος των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων "και όχι η διάβρωσή της".

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες και εκεί η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ενημέρωσαν για τα στρατιωτικά και τα μη στρατιωτικά μέτρα που έλαβαν, αλλά παρουσίασαν  αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς βρίσκεται όντως πίσω από τις επιθέσεις με χημικά και ειδικότερα αυτής στη Ντούμα.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία τόνισαν ότι η επέμβαση ήταν στοχευμένη μόνο εκεί όπου ήταν απαραίτητο για να μειωθεί η ικανότητα της Συρίας να παράγει χημικά όπλα και να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις. Όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν τη στήριξή τους στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα το ΝΑΤΟ καλεί το καθεστώς της Συρίας, και τη Ρωσία με το Ιράν που το υποστηρίζουν να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Ζήτησαν δε διεθνή δράση και υποστήριξη του διεθνούς μηχανισμού για τα χημικά όπλα (JIM) του οποίου την αποστολή επαλήθευσης μπλοκάρει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τέλος καλεί τη Ρωσία να πιέσει το καθεστώς της Συρίας να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου στη Γενεύη για την εξεύρεση μιας μόνιμης πολιτική λύσης.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top