ΕΕ-Κίνα μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

ΕΕ-Κίνα μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με την Κίνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση του ελεύθερου εμπορίου, συμφώνησε οδικό χάρτη για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασίζεται σε παρέμβαση του Πεκίνου για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Β.Κορέας, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα.

Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας, στην οποία την ΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ και η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.

Επιπλέον η ΕΕ και η Κίνα υπέγραψαν ένα πακέτο 10 ιστορικών εμπορικών συμφωνιών που ρυθμίζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών σε ζητήματα όπως οι δασμοί, η πνευματική ιδιοκτησία, η επιδιαιτησία και οι εμπορικοί κανόνες.

Η Σύνοδος διεξήχθη στην σκιά της απόφασης Τραμπ για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε σχετικά πως "δεν μπορεί να υπάρξει καμία υπαναχώρηση στην μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, καμία οπισθοδρόμηση".

H ηγεσία της ΕΕ, είχε, κατά δήλωση Ντ.Τουσκ μια καλή άτυπη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κινας Li  χθες βράδυ και σήμερα πραγματοποίησε εποικοδομητικές και εποικοδομητικές συνομιλίες που υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδουμε και οι δύο στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ντ.Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγικοί εταίροι με ευρεία συνεργασία, η οποία ενισχύεται σε θέματα όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η αλλαγή του κλίματος, η μεταναστευτική κρίση, η Βόρεια Κορέα και μια εταιρική σχέση ασφάλειας στην Αφρική.

"Το σημαντικότερο είναι ότι μοιραζόμαστε ένα θεμελιώδες ενδιαφέρον για την προάσπιση και την ενίσχυση του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες, όπως σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας που είναι η κοινή μας θέση από το 2015", σημείωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

ΕΕ και Κίνα συμφώνησαν μάλιστα να εντείνουν τη συνεργασία τους και για το κλίμα: "αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Κίνα και η Ευρώπη έχουν επιδείξει αλληλεγγύη στις μελλοντικές γενιές και την ευθύνη για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς είναι πεπεισμένοι ότι η χθεσινή απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψουν τη συμφωνία των Παρισίων είναι ένα μεγάλο λάθος, μεγαλύτερο από το να μην επικυρώσουμε το Πρωτόκολλο του Κυότο", τονισε ο Τουσκ.

"Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογική πρόοδος που θα φέρει, θα συνεχιστούν, με ή χωρίς τις ΗΠΑ , οι ισχυροί διατλαντικοί δεσμοί είναι πολύ πιο σημαντικοί και πολύ πιο ανθεκτικοί από τις τελευταίες, ατυχείς αποφάσεις της νέας διοίκησης και εξακολουθούν να είναι η καλύτερη εγγύηση ότι ο λαός και τα έθνη που υποστηρίζουν την ελευθερία και την ειρηνική τάξη δεν θα μείνουν αβοήθητοι ή μόνοι", διευρκίνισε μπροστά στην κινεζική ηγεσία.

Τέλος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπενθύμισε ότι η ΕΕ εξέφρασς την ανησυχία της για την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της κατάστασης των μειονοτήτων, όπως οι Θιβετιανοί και οι Ουιγούροι.

Η Σύνοδος παρείχε στις δύο πλευρές μιας πρώτης κλίμακας ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας Προκλήσεις που παραμένουν.

Στην κύρια ομιλία του, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε σχετικά πως : "η σχέση μας βασίζεται σε μια κοινή δέσμευση για ανοιχτό πνεύμα και συνεργασία ως μέρος ενός διεθνούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες. Είμαι ευτυχής που μπορούμε να συναντηθούμε εδώ σήμερα και να το πούμε αυτό, δυνατά και με σαφήνεια. Αναγνωρίζουμε ότι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε την ευημερία και τη βιωσιμότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, επικροτώντας τη φιλόδοξη πορεία της Κίνας για μεταρρυθμίσεις, αναγνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις και έχουν καταρτιστεί σχέδια. - έτσι ώστε οι πολιτικές σας να είναι σύμφωνες με το παγκόσμιο όραμά σας". 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Μάλμστρομ τόνισε ότι: "η υγιής οικονομική ανάπτυξη, το εμπόριο και οι επενδύσεις απαιτούν επίσης σεβασμό στο κράτος δικαίου, με ανεξάρτητους δικηγόρους και δικαστές που μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα και ανεπηρέαστα. Να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερες και ανεξάρτητες πληροφορίες, να επικοινωνούν και να συζητούν. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο ισχύει και στην εποχή του διαδικτύου. Οι περιορισμοί στην ελευθερία του Διαδικτύου επηρεάζουν επίσης τη ζωή των ανθρώπων και το επιχειρηματικό κλίμα".

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top