Δηλώσεις ΒΟΜΒΑ του Τραμπ: Παρωχημένο το ΝΑΤΟ, ύμνοι για Brexit και πυρά σε Μέρκελ

Απειλές για την Ευρώπη

«Παρωχημένο» χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ, αν και είπε πως «παραμένει πολύ σημαντικό» για τον ίδιο -και επανέλαβε πως τα υπόλοιπα μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές. Ο Τραμπ επέκρινε επίσης την Μέρκελ για την στάση της στο προσφυγικό, λέγοντας πως ήταν «καταστροφικό λάθος» η αποδοχή προσφύγων, και -εξυμνώντας το Brexit- υποστήριξε πως η ΕΕ είναι «όχημα επιβολής της Γερμανίας».

Εμφανίστηκε δε ανοικτός σε άρση κυρώσεων στη Ρωσία εάν υπάρξει μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ενώ την ίδια ώρα απείλησε με περισσότερους δασμούς τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.Η επιλογή των δημοσιογράφων στους οποίους έδωσε την πρώτη του συνέντευξη σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ο Τραμπ λέει αρκετά. Ο Τραμπ μίλησε στον Μάικλ Γκόουβ συνεργάτη των Times, πρώην υπουργό του Ντέιβιντ Κάμερον και οπαδό του Brexit και στον Κάι Ντιέκμαν, ο οποίος θα εγκαταλείψει την Bild, μετά από 15 χρόνια στη θέση του αρχισυντάκτη.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε πως είναι «παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά τόνισε πως παραμένει «πολύ σημαντικό»

«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο» είπε ο Τραμπ.

Επανέλαβε τη θέση πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ «δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας» από τις ΗΠΑ. «Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές» τόνισε.
 

Για τη Ρωσία και τις κυρώσεις

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε ότι θα προτείνει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την άρση τους με αντάλλαγμα συμφωνία για την μείωση των πυρηνικών όπλων.

«Έχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό» τόνισε.

Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντάς την ως «πολύ κακό πράγμα» το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση».

Για τον γαμπρό του

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.

Για το Brexit

Μιλώντας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, υποστήριξε ότι το Brexit «θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό.

«Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση».

Δήλωσε πρόθυμος να συνάψει άμεσα εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές» είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «Θα συναντηθώ με την βρετανίδα πρωθυπουργό. Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».

Για την Μέρκελ και το προσφυγικό

Όσον αφορά την ΕΕ, τη Γερμανία και την Μέρκελ, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η προσφυγική πολιτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου ήταν «καταστροφικό λάθος».

«Νομίζω ότι έκανε ένα πολύ καταστροφικό λάθος, δηλαδή που δέχτηκε όλους αυτούς τους παράνομους» είπε χαρακτηριστικά. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από την Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν την θέση». 

Η Γερμανία, υποστήριξε, πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία.

Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέκελ -αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για την Γερμανία. 

Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. 

«Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι στην ουσία η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Για αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».

Ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με δασμούς εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ.

«Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.

Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top