Σάμος: Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο πάνω από το Πυθαγόρειο

Τι είναι η άλως και πώς σχηματίζεται

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου

Το σπάνιο φαινόμενο της σεληνιακής άλω πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου κατέγραψε με την κάμερά του ο Δημήτρης Μπιράτσης, όπως δημοσιεύει το Samosvoice.

Hλιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης- Samosvoice

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Το φαινόμενο της ηλιακής άλω φωτογράφισε στον κόλπο Βαθέος το 2016 και ο γνωστός Σαμιώτης φωτογράφος μετεωρολογικών φαινομένων και δημιουργός του Meteographer, Μανώλης Θραβαλος.

Hλιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Τι είναι η άλως 

Στη Μετεωρολογία Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Συνεπώς απαντώνται δύο είδη άλω, οι ηλιακές και οι σεληνιακές. Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στην πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Στη περίπτωση της ακτίνας των 46° οι παραπάνω χρωματισμοί είναι έντονα ευδιάκριτοι. Αλλά συνήθως η άλως αυτή δεν διακρίνεται ολόκληρη, παρά μόνο μέρος της πάνω από τον ορίζοντα. Σε σπάνια περίπτωση απέχει 90°, οπότε και παρατηρούνται δύο τόξα.

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Σεληνιακή άλως πάνω από την παραλία του Πυθαγορείου Σάμου - πηγή Δημήτρης Μπιράτσης/ Samosvoice

Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Στη Μετεωρολογία η μεν "άλως η ηλιακή" συμβολίζεται με κύκλο στον οποίο φέρεται κάθετος και οριζόντια διάμετρος ως σταυρός, ενώ η "σεληνιακή άλως" με άνω ημικύκλιο με οριζόντια διάμετρο και κάθετη ακτίνα (δηλαδή το μισό του συμβόλου της ηλιακής).

Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στι «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο καιρού, παρότι συνήθως το ακολουθούν θύελλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top