Δίκη με 250 παρευρισκόμενους- Αντιδράσεις δικηγόρων για τα μέτρα προφύλαξης

190 δικογραφίες στο Αυτόφωρο για παραβιάσεις πρόληψης ασθενειών

Δίκη με 250 παρευρισκόμενους- Αντιδράσεις δικηγόρων για τα μέτρα προφύλαξης

Περίπου 190 δικογραφίες, σχετικές με παραβιάσεις για την πρόληψη ασθενειών, έχουν παραπεμφθεί στο Αυτόφωρο, ενώ προσφυγές έχουν γίνει από πολίτες στο ΣτΕ για το κολύμπι, το ψάρεμα και τις μετακινήσεις. Την ίδια ώρα, δικηγόροι με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και επικεντρώνονται στις αποφυλακίσεις.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχουν παραπεμφθεί από τις 12 Μαρτίου 2020 μέχρι και χθες, περίπου 190 δικογραφίες στο Αυτόφωρο. Σχεδόν όλες αφορούν παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά στα μέτρα για την πρόληψη ασθενειών. 

Υπάρχουν και δεκάδες άλλες παρόμοιες δικογραφίες για τις οποίες δεν έχει κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και έχει οριστεί ρητή δικάσιμος.

Μέχρι στιγμής, όλες οι περιπτώσεις που έχουν φτάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αφορούν σε πλημμεληματικές πράξεις. Σύμφωνα με το άρθρο 285 προκειμένου να στοιχειοθετηθεί παραβίαση σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει ο δράστης να έχει αποδεδειγμένα νοσήσει και εν γνώσει του να έχει διακινδυνέψει να μεταδώσει τον ιό σε άλλον.

Προσφυγή στο ΣτΕ για μπάνιο στη θάλασσα και υποβρύχιο ψάρεμα

Ο νησιώτης Π.Π. (δε γνωστοποιούνται τα στοιχεία του) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά να ακυρωθεί  ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, με την οποία απαγορεύθηκαν οι θαλάσσιες δραστηριότητες, η χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η υποβρύχια αλιεία. Η αίτηση ακύρωσης εισήχθη στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ και η πρόεδρος του Μαρία Καραμανώφ θα προσδιορίσει την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης.

Ο πολίτης υποστηρίζει ότι η απαγόρευση είναι αντίθετη σε διατάξεις  του Συντάγματος, όπως είναι αυτές για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και για τους περιορισμούς  στα ατομικά δικαιώματα. Επίσης, υποστηρίζει ότι το μέτρο του περιορισμού του θαλάσσιου λουτρού δεν είναι ούτε πρόσφορο, ούτε αναγκαίο, αλλά ούτε και αντίστοιχης έντασης με τον νόμιμα επιδιωκόμενο στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ σημειώνει ότι δεν είναι νόμιμος κάθε περιορισμός της ατομικής σωματικής άσκησης, με τήρηση μέτρων ασφαλείας.

Προσφυγή στο ΣτΕ για μετακινήσεις

Κατατέθηκε και η πρώτη προσφυγή κατά των περιορισμών στην κυκλοφορία των πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ίδια προσφυγή στρέφεται και κατά της απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε θρησκευτικούς χώρους. Με την αίτηση ζητείται από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει όλες τις σχετικές πράξεις οι οποίες οδήγησαν στις επίμαχες απαγορεύσεις. Την υπόθεση θα εξετάσει το Δ τμήμα του ΣτΕ.

Αντιδράσεις δικηγόρων για τα μέτρα στα δικαστήρια

Δικηγόροι οι οποίοι παραβρέθηκαν σήμερα σε δίκη με πάνω από 250 παράγοντες (μάρτυρες, κατηγορούμενοι, δικηγόροι, αστυνομικοί, δικαστές) υποχρεωτικά παρόντες στο δικαστήριο, έστειλαν επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι αν σήμερα μαζί τους ήταν κάποιος φορέας του ιού θα ήταν τραγικό για όλους τους παρευρισκόμενους. Ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και επικεντρώνονται στις αποφυλακίσεις.

Ολόκληρη η επιστολή τους:

«Κον Υπουργό Δικαιοσύνης
Κον Υπουργό Υγείας
Κον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας
Κα Γενική Γραμματεία Υπουργείου Δικαιοσύνης
Κον Πρόεδρο Αρείου Πάγου
Κον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
Κον Προϊστάμενον Εφετείου Αθηνών
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Αξιότιμοι κύριοι,

Εν μέσω πανδημίας, με λήψη τόσων περιοριστικών μέτρων, με τεράστιες προσπάθειες από την πολιτεία για αποτροπή εξάπλωσης του ιού, με δικό μας αυτοπεριορισμό επί σειρά ημερών, την Παρασκευή 3/4/2020 υποχρεωτικά εμφανιστήκαμε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να εκφωνηθεί η υπόθεση με αριθμό πινακίου 1.

Εκεί σε μία αίθουσα του εφετείου και στον προαύλιο χώρο συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι από τους 167 μάρτυρες κατηγορίας, 40 μάρτυρες υπεράσπισης, περί τους 40 αστυνομικούς, 15 δικηγόροι, 12 κατηγορούμενοι ( οι 5 προσωρινά κρατούμενοι), η σύνθεση του Δικαστηρίου.

Όπως είναι φυσικό ΔΙΕΚΟΠΗ, για 1/6/2020. ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ γυρίσαμε σπίτια μας στις οικογένειες μας. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του κινδύνου ΑΝ έστω και ένας από εμάς από αυτόν τον πληθυσμό είναι φορέας. Τραγωδία.
Γι’ αυτό λάβετε μέτρα εγκαίρως. Σε 1- 2 μήνες θα είναι αργά. Αποσυμφορήστε τις φυλακές. Οι εκτίοντες ποινή να απολυθούν συντομότερα (Να γίνει πρόβλεψη για μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη και όχι μέχρι 8 όπως ακούγεται και να γίνει πρόβλεψη για πάνω από 10 χρόνια με επαναφορά του 1/3). Και λήψη γενναίων μέτρων για αποφυλάκιση προσωρινά κρατούμενων.

Κατανοήστε το. Από τις φυλακές δεν κινδυνεύουν μόνο κρατούμενοι. Κινδυνεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

Εμείς που τα ζούμε σας προειδοποιούμε.

Οι δικηγόροι
Ταουξής Βασίλης, Γλύκας Γιάννης, Αγαπηνός Νίκος, Παπαδάκης Μανώλης, Παντελεάκη Γιώτα, Μυλωνάς Ιπποκράτης, Βασιλοπούλου Ιφιγένεια, Σύψας Χάρης, Σακαλόγλου Δημήτρης, Παναγοπούλου Γιάννα, Βαθειά Χριστίνα, Δημητριάδου Βούλα, Ράλλης Γιώργος, Κανελλόπουλος Νίκος, Ντιβανίδης Χρήστος, Γώγος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Όθων, Ψάρρης Γιάννης, Καλογριδάκης Γιάννης, Μάμμα Αλεξάνδρα, Παύλου Κωνσταντίνος, Σαζιώτης Βασίλης, Παντελίδη Βαλεντίνη, Σφυριδάκης Κωνσταντίνος».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top