ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ! Η αρχαιολογική ανακάλυψη για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας που θα συζητηθεί!

ΔΕΙΤΕ πού συγκεντρώθηκε ο ελληνικός στόλος την παραμονή της ιστορικής μάχης

Αρχαιολογική ανακάλυψη Σαλαμίνα

Δεν σταματούν να εκπλήσσουν την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα οι θησαυροί που συνεχώς αποκαλύπτουν οι αρχαιολόγοι. Ιστορικά γεγονότα που τα ξέρουμε όμως τώρα με τις έρευνες έρχονται στο φως περισσότερα πράγματα γι' αυτά.

 

20μελής επιστημονική ομάδα στελεχωμένη  από ελληνικούς φορείς, έκανε την πρώτη συστηματική υποβρύχια έρευνα, στο εσώτερο (δυτικό) τμήμα του Όρμου του Αμπελακίου, δηλαδή στον Πολεμικό λιμένα της Κλασικής και Ελληνιστικής πόλης-δήμου της Σαλαμίνος, τον σημαντικότερο και πλησιέστερο του Αθηναϊκού κράτους, μετά από τους τρεις λιμένες του Πειραιώς (Κάνθαρο, Ζέα, Μουνιχία).

Σε αυτόν τον χώρο συγκεντρώθηκε  ο ελληνικός στόλος την παραμονή της μεγάλης ναυμαχίας του 480 π.Χ..

Aνάμεσα στα  αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν στον αιγιαλό και στα ρηχά ύδατα ήταν  λιμενικές δομές, οχυρωματικές κατασκευές και διάφορες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Η γεωαρχαιολογική έρευνα έγινε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία αρχικά χρησιμοποίησε, ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης, θαλάσσιο μαγνητόμετρο  και συστήμα συρόμενης υποβρύχιας κάμερας, με στόχο να βρει  στοιχεία  αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον πυθμένα και τον προσδιορισμό της ακτογραμμής του Όρμου κατά την Κλασική εποχή.

Τα υψηλής ποιότητας ψηφιακά δεδομένα που συλλέχθηκαν αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανασύνθεση της παράκτιας παλαιογεωγραφίας της περιοχής.

Στα δυτικά του νεότερου μόλου αποκαλύφθηκε, με επιφανειακό καθαρισμό, μία σειρά μεγάλων καλά λαξευμένων δόμων, στον άξονα Β.-Ν. και σε μήκος 12 μ. περίπου, που φαίνεται να ανήκει σε στιβαρή και επιμελημένη κτηριακή ή άλλη δομή, πιθανώς δημοσίου χαρακτήρα. Σε κάποια απόσταση δυτικότερα, τεκμηριώθηκε η ύπαρξη μεγάλης επιμήκους κατασκευής, διαστάσεων 21 x 9,20 μ. περίπου.

 

Από τα κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στη νότια πλευρά του Όρμου, ξεχωρίζουν, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, κυματοθραύστες, μόλος μήκους 40 μ. και μακρός τοίχος (μήκους 30 μ. περίπου) παράλληλος προς την ακτή, με συναπτόμενη τετράγωνη πυργοειδή (;) κατασκευή, διαστάσεων 6 x 6 μ.

Τέλος, στο πλαίσιο της εναρκτήριας έρευνας πραγματοποιήθηκε περισυλλογή επιφανειακών χαρακτηριστικών ευρημάτων στη βόρεια και στη δυτική πλευρά του Όρμου. Απέδωσε πλήθος θραυσμάτων εμπορικών (οξυπύθμενων) αμφορέων και άλλων αγγείων διαφόρων περιόδων, 1 χάλκινο νόμισμα Κορίνθου του 4ου αι. π.Χ. και μικροαντικείμενα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφανειακής κεραμεικής χρονολογείται στην Κλασική και στην Ελληνιστική εποχή και οπωσδήποτε συνδέεται με την λειτουργία των κύριων εγκαταστάσεων του λιμένος της Σαλαμίνος κατά τις ακμαιότερες φάσεις της Αθηναϊκής ιστορίας.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top