«Κόλαση» του Δάντη θυμίζει η Μόρια της Λέσβου –«Νομίζουν ότι είμαστε ζώα» ΒΙΝΤΕΟ

Καταστροφές, δυστυχία και αγανάκτηση - Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης

Σκηνικό κόλασης του Δάντη, στη Μόρια της Λέσβου. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τι συνέβη. Παρανάλωμα του πυρός έγινε το hotspot, γύρω στις 11 το βράδυ της Πέμπτης, όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου, την ώρα που μαγείρευε μια 60χρονη από το ιρακινό Κουρδιστάν. Η ίδια και ένα αγοράκι έξι ετών που κοιμόταν κοντά, εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, και κάηκαν ζωντανοί.

«Ποτέ δεν νοιάζονται για όλους τους πρόσφυγες. Νομίζουν ότι δεν είμαστε ανθρώπινα όντα, ότι είμαστε κάτι σαν τα... ζώα», δήλωσε πρόσφυγας στο Star.
Έντρομες γυναίκες και προσφυγόπουλα, προσπαθούσαν να σωθούν. Δέκα έπαθαν εγκαύματα και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Η μητέρα του άτυχου αγοριού μόλις 24άρων ετών και το δεύτερο παιδί της, ένα τετράχρονο αγοράκι, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν με μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην Αθήνα. Η καταστροφή είναι βιβλική. Το γαύγισμα των σκυλιών ήταν σπαρακτικό…

Μπροστά στη δυστυχία που ξέσπασε ξαφνικά, μπροστά στα μάτια των προσφύγων, η αγανάκτηση από τις κακές συνθήκες διαβίωσης φούντωσε. Ορισμένοι άρχισαν να βάζουν φωτιές σε σκηνές και κοντέινερ. Προς στιγμήν η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους. Κάτι που αποφεύχθηκε στις τρεις τα ξημερώματα, από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Γυναικόπαιδα σκόρπισαν στα γύρω χωράφια, αφού οι σκηνές με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hotspot.

Ο απεσταλμένος του Star στη Λέσβο, Λάμπρος Δεμερτζής με την κάμερα του Star δήλωσε πως «κάποιοι πρόσφυγες και μετανάστες προτιμούν να μένουν έξω από τον καταυλισμό σε συνθήκες που προκαλούν προβληματισμό και θλίψη».

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα γιατί στο hotspot επικρατεί το αδιαχώρητο. Εκεί χωρούν κανονικά 3000 άνθρωποι. Και όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6500. Πρόσφυγες από τη Συρία και παράτυποι μετανάστες, όλοι ανακατεμένοι.

Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με πυροσβέστες που κατέφτασαν αμέσως, προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Όπως πληροφορείται το Star, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι περιπολίες του ΝΑΤΟ και της Frontex φαίνεται πως αδυνατούν να ανακόψουν τις ροές. Και αυτό διότι οι διακινητές φροντίζουν να ταξιδεύουν προς τα ελληνικά νησιά από τις τέσσερις τα ξημερώματα έως τις έξι το πρωί, οπότε και σταματούν οι περιπολίες των ξένων πλοίων, καθώς τα πληρώματα τους τηρούν ευλαβικά τα ωράριά τους.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Δείτε επίσης:

ΤΡΑΓΩΔΙΑ στη Μόρια: Νεκροί ένα 5χρονο αγοράκι και η γιαγιά του από την έκρηξη στο hot spot-ΦΩΤΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top