Ο Ιερός Πόλεμος για τα Θρησκευτικά μεταφέρεται στο ΣτΕ-Μπαράζ προσφυγών κατά Φίλη

«Άλλο να ζητάς εξουσία και άλλο να μην έχεις λόγο στις εκτροπές» δηλώνει ο Ιερώνυμος

​Τέλος δεν έχει ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει εδώ και μερικές εβδομάδες για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Πλέον, η διαμάχη από τον εκκλησιαστικό χώρο (όπου είχε κορυφωθεί μεταξύ Ιερώνυμου και Φίλη) μεταφέρεται στον δικαστικό χώρο, καθώς το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν ο νόμος του πρώην Υπουργού Παιδείας (Νίκου Φίλη) και οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είν��ι πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει δεχτεί μπαράζ προσφυγών από γονείς αλλά και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, οι οποίοι επιδιώκουν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις, επειδή αλλάζουν ριζικά τον χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, αλλοιώνοντας τον μέχρι σήμερα (από ίδρυσης του ελληνικού κράτους) ορθόδοξο χαρακτήρα του.

180240.jpg
Συγκεκριμένα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως το μάθημα των Θρησκευτικών (μετά τις ευρείας κλίμακας αλλαγές που επηρέασαν τον τρόπο διδασκαλίας και τον χαρακτήρα του) είχε χαρακτήρα ομολογιακό, δηλαδή διδακτικό της θρησκείας τω�� μαθητών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, υπήρχαν και στοιχεία θρησκειολογίας που διδάσκονταν σε χωριστά κεφάλαια -όχι αναμεμιγμένα με την διδασκαλία της ορθόδοξης πίστης- ενώ παρεχόταν δυνατότητα απαλλαγής από το μάθημα για τους μη Ορθόδοξους και μπορούν να διδάσκονται εναλλακτικά, ομολογιακού περιεχομένου μάθημα Θρησκευτικών, οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Ρωμαιοκαθολικοί.

Ωστόσο με το νέο πρόγραμμα σπουδών -τονίζουν- το μέχρι τώρα ομολογιακό μάθημα, μετατρέπεται σε ιδιότυπη θρησκειολογία (δηλαδή σε μάθημα γνώσεων των θρησκειών), όπου αναμειγνύονται η ορθόδοξη πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές, λόγω και του νεαρού της ηλικίας τους, ενώ ακυρώνεται ουσιαστικά το αναμφισβήτητο δικαίωμα των γονέων και των μαθητών για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών αναφέρονται λόγοι που σχετίζονται - κατά τους προσφεύγοντες - με αλλοίωση της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και παρατίθενται τα άρθρα του συντάγματος που κατά τη γνώμη τους παραβιάζονται προκειμένου το δικαστήριο να κρίνει για τη συνταγματικότητα η μη των υπουργικών αποφάσεων Φίλη.

150282.jpg

ΑΙΧΜΕΣ ΑΦΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ:

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, του οποίου η έντονη αντίδραση θυμίζουμε πως υπήρξε καταλυτική για την απομάκρυνση του Ν. Φίλη από την θέση του Υπ. Παιδείας, δήλωσε:

«Εξανιστάμεθα όταν ακούμε ότι βγαίνουμε από το έργο μας κι ανακατευόμαστε στα αλλότρια και ότι ζητάμε δήθεν εξουσία» είπε ο αρχιεπίσκοπος στις δηλώσεις του. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να ξεκαθαριστεί ότι είναι άλλο να ζητάς εξουσία που δεν επιτρέπεται και άλλο να είσαι υπεύθυνος παιδαγωγός που οδηγεί τους ανθρώπους και «να μην έχεις λόγο για τις εκτροπές, να μην έχεις λόγο για τις καταχρήσεις, για την αλαζονεία την υπερφίαλη».

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top