ΜΠΑΧΑΛΟ στο Ρίο!Τα ανύπαρκτα εμβόλια, τα προβλήματα στις εγκαταστάσεις και η...σκιά θανάτου

Λίγα 24ώρα πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Μπορεί η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τα προβλήματα και οι δυσκολίες αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται.

Προβλήματα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προβλήματα στην ασφάλεια, προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό, μέχρι και μία απόπειρα βιασμού ήρθε να συμπληρώσει τις ειδήσεις που σκορπίζουν ανησυχία τόσο τους αθλητές όσο και τους συγγενείς τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα μολυσμένα νερά του Ρίο! Χαρακτηρίζονται επικίνδυνα για την υγεία των αθλητών, οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει καμία επίσημη οδηγία προκειμένου να προστατευθούν από αυτά.

Το γεγονός επιβεβαίωσε στην «Εφημερίδα τ��ν Συντακτών», ο Νίκος Γέμελος, προπονητής του παγκόσμιου πρωταθλητή της μαραθώνιας κολύμβησης, Σπύρου Γιαννιώτη και της Κέλυς Αραούζου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καμία επίσημη οδηγία για να εμβολιαστούμε ή να λάβουμε άλλα μέτρα!».

Ωστόσο ο ομοσπονδιακός προπονητής ήταν καθησυχαστικός: «Εχω την εντύπωση ότι όλα αυτά είναι υπερβολές! Οι αθλητές θα αγωνιστούν σε ωκεανό, στον Ατλαντικό... Κοιτάξαμε μέσω του δορυφόρου της Google τον υγρό στίβο και δεν είδαμε κάτι. Ελπίζω να είδαμε καλά. Ο Γιαννιώτης έχει αγωνιστεί στη Βραζιλία, στο παρελθόν, αλλά όχι στην Κοπακαμπάνα. Δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και οι αθλητές μου είναι ��ύχραιμοι».

Κούβελος: «Τα προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό περιορίζονται αλλά...»

Στις 4 Αυγούστου στις 17.30 ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της επίσημης εισόδου της Ελληνικής αποστολής στο Ολυμπιακό χωριό του Ρίο με την έπαρση της Ελληνικής σημαίας. Οι αφίξεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στο Ρίο βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσής τους και τις αμέσως επόμενες μέρες όλοι θα βρίσκονται εντός του Ολυμπιακού χωριού.

Στις 5 Αυγούστου η Ελλάδα θα παρελάσει πρώτη στην τελετή έναρξης όπως συμβαίνει από το 1928 στο Άμστερνταμ και έπειτα. «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές μας. Διαπιστώνω ότι υπάρχει έκδηλη πίστη και αισιοδοξία από όλους που υπόσχονται να καταβάλουν όλες τους τις δυνάμεις για να προσφέρουν υπερηφάνεια και χαρά στους Έλληνες φιλάθλους», τόνισε σε δήλωσή του ο αρχηγός της ελ��ηνικής Ολυμπιακής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος.

Όσον αφορά τα προβλήματα στο Ολυμπιακό χωριό είπε: «Η αλήθεια είναι ότι σιγά σιγά περιορίζονται αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό. Ειδικότερα το θέμα των μετακινήσεων αποτελεί καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη των αρχηγών αποστολής όλων των Ολυμπιακών ομάδων. Οι διαμαρτυρίες αφορούν ακόμα και τη ματαίωση, εξ αιτίας των οδηγών, προπονήσεων αθλητών και ομάδων. Ελπίζω ότι μέχρι την τελετή έναρξης να βελτιωθεί η κατάσταση».

«Σκιά θανάτου πάνω από το Ρίο»

Μια απότομη αύξηση δολοφονιών από την αστυνομία έχει ρίξει "μια σκιά του θανάτου" πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, που είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως τόνι��ε η Διεθνής Αμνηστία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Διεθνής Αμνηστία, είπε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία της Βραζιλίας υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2016, σχετικά με πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα 49 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομία τον Ιούνιο του 2016, 40 τον Μάη και 35 τον Απρίλιο, ανέφερε η διεθνής οργάνωση, επικαλούμενη στοιχεία κρατικής ασφάλειας.

Από το 2009, όταν το Ρίο κέρδισε την φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, η αστυνομία έχει σκοτώσει πάνω από 2.600 ανθρώπους (!) στην πόλη, τόνισε χαρακτηριστικά. «Απλά, σκεφτήκαμε ότι τα επίπεδα της αστυνομικής βαρβαρότητας δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο συγκλονιστικά, αλλά έγιναν,» δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Βραζιλία Ατίλα Ρόκε.

«Μια σ��ιά του θανάτου έχει θέσει πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο και φαίνεται ότι οι αρχές ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα φαίνεται όμορφο το Ολυμπιακό Πάρκο,» τόνισε.

Οι πρόσφατες επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν προστεθεί στις ανησυχίες της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, μία μεγάλη πόλη όπου διακινητές ναρκωτικών και ένοπλες συμμορίες ελέγχουν συχνά φτωχογειτονιές, προκαλώντας επιδρομές της αστυνομίας με βαρύ οπλισμό.

Οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες αυξάνοντας τον αριθμό των στρατιωτών και των αστυνομικών που θα περιφρουρούν τους Αγώνες, σε σχεδόν 90.000. Αλλά, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, η κακή εκπαίδευση και η υπερβολική χρήση θανατηφόρου βίας από την αστυνομία είναι μέρος μιας λανθασμένης προσέγγισης για τη δημόσια ασφάλεια στη Βραζιλία.

«Οι αρχές δεν αναζητούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των εκτελέσεων από την αστυνομία,» είπε η Ρενάτα Νέδερ, σύμβουλος για τα ανθρώπινα δικαιώματα για Αμνηστίας, σε συνέντευξη Τύπου. «Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώνονται σε επιχειρήσεις για τους Αγώνες,» συμπλήρωσε.

Οι Αγώνες αύξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση κοκαϊνης στην Βραζιλία

Οι συλλήψεις και οι κατασχέσεις για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, έχουν αυξηθεί στο Περού, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνει η γειτονική Βραζιλία. Όπως αναφέρει το Reuters, αλλοδαποί μεταφέρουν πακέτα κοκαΐνης στα στομάχια τους, διακινδυνεύοντας να πεθάνουν, εξαιτίας της απότομης αύξηση της ζήτησης, όππως ανέφερε η αστυνομία.

Τουλάχιστον 98 άτομα, κυρίως αλλοδαποί πολίτες, έχουν συλληφθεί στο αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Λίμα από τον Ιανουάριο, παρουσιάζοντας μια αύξηση από προηγούμενες περιόδους, δήλωσε ο Λουίς Παντόγια, επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος καταπολέμησης των ναρκωτικών του Περού.

Οι αρχές έχουν επίσης κατασχέσει 19,6 τόνους ναρκωτικών, στη συντριπτική πλειοψηφία, κοκαΐνης, μέχρι στιγμής φέτος, ποσότητα μέχρι και 25% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δήλωσε ο Παντόγια και πρόσθεσε: «Εάν συνεχίσουμε έτσι μέχρι τον Δεκέμβριο, θα έχουμε κάνει ιστορικό ρεκόρ στις κατασχέσεις ναρκωτικών. Η αστυνομία είχε κατασχέσει επίσης χημικές ουσίες που χρησιμοποιού��ται για την κατασκευή και νόθευση της κοκαϊνης».

Όπως υποστήριξε, είναι σαφές ότι η αυξητική τάση, δημιουργήθηκε, αφού τα πλήθη των επισκεπτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση στη Βραζιλία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή κοκαΐνης στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές στο Περού ανέφεραν ότι αύξηση στην διακίνηση ναρκωτικών, σημειώθηκε επίσης πριν από την διοργάνωση του Μουντιάλ 2014 στην Βραζιλία.

Το Περού είναι ουσιαστικά δεμένο με την Κολομβία ως κορυφαία παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο. Ο Παντόγια είπε, ότι ένας Νιγηριανός πέθανε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν τα πακέτα της κοκαΐνης που είχε καταπιεί για να περάσει λαθραία κατά μήκος των συνόρων του Περού με τη Βραζιλία του προκάλεσαν το ��άνατο. «Υπάρχει μια ιστορία των ανθρώπων που πεθαίνουν με αυτό τον τρόπο,» δήλωσε.

Ένας νόμος που τέθηκε σε ισχύ στο Περού νωρίτερα αυτό το χρόνο, επιτρέπει στο στρατό να καταρρίψει αεροσκάφη, ύποπτα για μεταφορά ναρκωτικών, προτρέποντας τους εμπόρους να στραφούν σε βάρκες και μετακινητές για να μεταφέρουν την κοκαΐνη έξω από μια απομακρυσμένη περιοχή της ζούγκλας. Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top