To Bloomberg κάνει την… million dollar question: Το πολυνομοσχέδιο είναι το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου Μνημονίου;

«Εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περικοπές»

To Bloomberg κάνει την… million dollar question: Το πολυνομοσχέδιο είναι το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου Μνημονίου;

Την κρίσιμη ερώτηση εάν το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης φέρνει το τέλος της κρίσης ή η αρχή ενός νέου Μνημονίου κάνει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα «εάν τα μέτρα που ψήφισε χθες η Ελλάδα θα είναι καθοριστικά για την ελάφρυνση του χρέους για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην οικονομική κρίση της χώρας ή συνεπάγονται με περισσότερη λιτότητα που θα "τσακίσει" την οικονομία της χώρας και θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον πρόγραμμα διάσωσης».

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, «μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η οικονομία διολίσθησε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο, οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Ο κίνδυνος είναι ότι εάν οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία, τότε ο στόχος θα χαθεί το επόμενο έτος με αποτέλεσμα μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ στην Αθήνα. «Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με τρία χρόνια πριν και ενώ πολλές από τις δυνάμεις που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμες, δεν είναι σίγουρο ότι η οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, εάν η Ελλάδα λάβει μια αρκετά ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Μια τέτοιου είδους συμφωνία, όπως εξηγεί, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top