Με ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν διεξάγει από κοινού, ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Nτοναλτ Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι Αμερικανοί και Τούρκοι είναι φίλοι εδώ και πολλά χρόνια και τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία στη μάχη ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις και το PKK, όπως επίσης και στις προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα της Συρίας.

Από την πλευρά του, ο Tούρκος Πρόεδρος επισήμανε και εκείνος την εξαιρετική σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ. Υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν σχέσεις των δύο χωρών, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους αλλά και για την γεωπολιτική σταθερότητα στον πλανήτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ακόμα ότι είναι «σημαντικό να συνεργαστούμε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κυρίως του DAES (Ισλαμικό Κράτος), αλλά όχι μόνο». 

Ενημέρωσε επίσης ότι μεταβίβασε «πολύ φιλικά όπως και κατά το παρελθόν» τις προσδοκίες του για την αντιμετώπιση της οργάνωσης του Gullen και πρόσθεσε ότι η εκλογή Τραμπ ενίσχυσε τις προσδοκίες της Τουρκίας για την επίλυση του Συριακού. Επισήμανε ξανά ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προωθηθεί περαιτέρω.

 

Ο Τραμπ για την παραδοχή του ότι είπε απόρρητες πληροφορίες στους Ρώσους!

 

Εν τω μεταξύ ο Ντόναλτ Τραμππ αγνόησε τις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αν αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες σε Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα.

Το μόνο που σχολίασε ήταν ότι είχε μια εξαιρετική συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της Τρομοκρατίας.

Ένταση μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και φρουράς Ερντογάν

Ένταση σημειώθηκε έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, όπου είχαν συγκεντρωθεί Κούρδοι διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές Eρντογάν, ενόψει της συνάντησης του Tραμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

 

Περίπου μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη για τις 19:30 συνάντηση (ώρα Ελλάδας), άνδρες της προσωπικής φρουράς του Τούρκου Προέδρου επιτέθηκαν κατά των Κούρδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

 

ΦΩΤΟ: © Getty Images / Ideal Image"   

Tags: