Στα πρόθυρα του ΕΜΦΥΛΙΟΥ τα Σκόπια- ΑΠΕΙΛΕΣ και προειδοποιήσεις από τον Αλβανό πρόεδρο της Βουλής

Επικίνδυνες οι κινήσεις στη σκακιέρα των Βαλκανίων

Ακόμη και με εμφύλια σύρραξη απειλούνται τα Σκόπια. Το ρήγμα σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βαθαίνει. Η χώρα είναι στον αέρα, χωρίς κυβέρνηση, ενώ οι γειτονικές χώρες και η Δύση φοβούνται γενικευμένη ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

Η εκλογή του στην προεδρία της βουλής βύθισε τα Σκόπια στο χάος. Παρ' όλ’ αυτά, ο Ταλάτ Τζαφέρι, ο πρώτος αλβανόφωνος πρόεδρος της σκοπιανής βουλής, βολεύτηκε στο θώκο του με.. δυτική "βούλα" κι αντί να κατευνάζει, ρίχνει λάδι στη φωτιά, προκαλώντας του σλαβόφωνους.

«Από τη στιγμή που το επιτρέπει ο νόμος, στο γραφείο μου θα υπάρχει και η αλβανική σημαία για να δείχνει ποιος είμαι και από που είμαι» λέει.

Η δήλωση Τζαφέρι πυροδότησε εθνικιστικιστικό παραλήρημα.

Ο απελευθερωτικός στρατός του Κοσυφοπεδίου (UCK) εξέδωσε πολεμικό ανακοινωθέν:

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη γη της Ιλλυρίδας από την κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι. Είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι!»

«Τα κλειδιά δόθηκαν στον Τζαφέρι και η αλβανική σημαία θα βρίσκεται στο γραφείο του. Ζήτω οι αλβανοί» έγραψαν εθνικιστές της "Ενωμένης Αλβανίας".

Το εθνικιστικό καζάνι βράζει στα Βαλκάνια. Σλαβόφωνοι και αλβανόφωνοι αναμετρώνται. Η Τουρκία φορτίζει τους μουσουλμανικούς θύλακες. «Ο νέος Βαλκανικός πόλεμος ήδη άρχισε» έγραψε η σερβική εφημερίδα Informer. «Οι εθνικιστές Αλβανοί θα ανακηρύξουν προσάρτηση όλου του νότου της Σερβίας» προειδοποιεί. Ο Σέρβος πρόεδρος Βούσιτς ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, ενώ στα κόκκινα είναι η επιφυλακή και στη Βουλγαρία.

Το «Τρίγωνο του Διαβόλου» των Βαλκανίων

Τα συντρίμμια στο σκοπιανό κοινοβούλιο απειλούν να επεκταθούν στα Βαλκάνια. Ποιος βάζει, όμως, το φιτίλι; Τουρκία, Αλβανία και κερδοσκόποι (με επικεφαλής τον Τζορτζ Σόρος) απαντούν οι αναλυτές και μιλούν για το τρίγωνο του διαβόλου. Στο χορό και η Ρωσία. Τα Σκόπια αλληθωρίζουν από το 2015 προς τη Μόσχα, η οποία καταγγέλλει σκοτεινές βλέψεις της Δύσης.

Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Ράμα ονειρεύεται να γίνει σουλτάνος της Μεγάλης Αλβανίας. Απείλησε πως αν ο δρόμος της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης κλείσει, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν άλλη λύση παρά να ενωθούν. Το Κοσσυφοπέδιο, μάλιστα, θέλει δικό του στρατό. 

Υπό το φόβο της αποσταθεροποίησης, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο του σκοπιανού προέδρου Ιβάνοφ (που δεν δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αντιπολιτευόμενο Ζόραν Ζάεφ) όσο και του αρχηγού της έως πριν 5 μήνες κυβέρνησης Γκρουέφσκι, ο οποίος σιγοντάρει τον Ιβάνοφ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top