Βόλτα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο! Ένα από τα 100 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης για να συναντήσετε πάνω από 320 είδη σπάνιων ζώων

Καταπληκτικά πλάνα με την κάμερα 360ο - Πρώτη Ανάρτηση 23-03-2017 14:50

Βόλτα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Στις 16 Μαΐου το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει γενέθλια! Κλείνει 17 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα και αποτελεί ένα από τα 100 καλύτερα ζωολογικά πάρκα στην Ευρώπη, σε σύνολο 3.000.

Ψυχή του πάρκου ο ιδρυτής του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ο οποίος δηλώνει Έλληνας και λάτρης της Ελλάδας.

(O κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ)

Το πάρκο όταν ξεκίνησε δεν είχε τη μορφή που έχει σήμερα. Αρχικά ήταν ένα ορνιθολογικό πάρκο σε μια έκταση 70 στρεμμάτων και σιγά σιγά εξελίχθηκε και πλέον εκτείνεται σε μια έκταση 200 στρεμμάτων.

Σ’ αυτό φιλοξενούνται 320 είδη ζώων, από πίθηκους και λεμούριους, μέχρι ελέφαντες, λιοντάρια, εξωτικά πουλιά και ερπετά.

«Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ζωικό πάρκο. Η αρχική μου σκέψη ήταν ότι θέλω να κάνω ένα ζωικό πάρκο αν και ήταν πολύ μεγάλη επένδυση. Σκέφτηκα λοιπόν να ξεκινήσω με τη δημιουργία ενός ορνιθολογικού πάρκου που ήταν μια πιο μαζεμένη επένδυση με την σκέψη πάντα αν πάει καλά και έχει ανταπόκριση στον κόσμο να εξελιχθεί σε ζωικό πάρκο», είπε στο star.gr o κ. Λεσουέρ.

Αυτό τελικά έγινε και μάλιστα πιο γρήγορα από ότι ο ίδιος περίμενε, μιας και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Ο ίδιος και οι εργαζόμενοι – φροντιστές του πάρκου εργάζονται άοκνα με χιόνι, βροχή, καύσωνα ώστε να βελτιώνουν συνεχώς τόσο τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, όσο και τις υπηρεσίες προς το κοινό.

«Ήρθα στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου 1969 κι έμεινα για πάντα»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προσωπική ιστορία του κ. Λεσουέρ, ο οποίος πριν αποφασίσει να δημιουργήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ασχολούνταν με εντελώς διαφορετικά πράγματα.

«Ήρθα στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου 1969 και εργαζόμουν για μια αγγλική εταιρεία συμβούλων, καθώς γνώριζα την ελληνική γλώσσα από τις διακοπές που περνούσα εδώ με τους γονείς μου. Μετά από δυο χρόνια μου ζήτησαν να μεταφερθώ στη Γαλλία ή στην Αυστραλία, δεν με ενδιέφερε κι έτσι παραιτήθηκα και δημιούργησα μια δική μου εταιρεία επιλογής στελεχών στην Ελλάδα», είπε.

Παράλληλα είχε δημιουργήσει κι έναν εκδοτικό οίκο που εξέδιδε παιδικά βιβλία και άνοιξε τρία βιβλιοπωλεία. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι του το 1983 πήρε την άδεια για να εκδώσει στην Ελλάδα το περιοδικό Reader’s Digest. Ανήσυχο πνεύμα όπως είναι δεν έμεινε εκεί… Πήρε τα δικαιώματα για να εκδώσει στην Ελλάδα το περιοδικό Playboy το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί το 1984. Ακολούθησαν πάρα πολλοί γνωστοί τίτλοι περιοδικών και τελικά μετά από μια άστοχη επιχειρηματική ενέργεια αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να δημιουργήσει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

«Το όνειρό μου ήταν πάντα να φτιάξω ένα ζωικό πάρκο εδώ, καθώς ήταν κάτι που δεν υπήρχε. Η Αθήνα ήταν η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν είχε ζωικό πάρκο, εκτός από κάτι άθλια και απαράδεκτα κλουβιά για ζώα στο Ζάππειο. Έτσι μετά από τη ζούγκλα των εκδόσεων κατέληξα στη φυσιολογική πια ζούγκλα», τόνισε.

«Η δουλειά στο πάρκο είναι δύσκολη, αλλά δεν την αλλάζω με τίποτα»

Όπως λέει δεν αλλάζει με τίποτα την δουλειά του στο πάρκο.

«Το… περιβάλλον εργασίας είναι ξεχωριστό. Οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, άλλα όλοι όσοι δουλεύουμε εδώ εκτιμούμε πάρα πολύ και χαιρόμαστε με αυτό που κάνουμε. Είμαστε κοντά σε μια πραγματικότητα που λίγοι έχουν την ευκαιρία να την αγγίξουν όπως εμείς», συνέχισε.

Πάντως, όπως μας διευκρίνισε αυτό που βλέπει ο επισκέπτης του πάρκου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζουν όσοι εργάζονται σε αυτό.

«Πίσω από όλο αυτό που βλέπει ο επισκέπτης κρύβεται σκληρή δουλειά. Είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα, τη φροντίδα των ζώων, υπάρχουν θάνατοι, έτσι εκτός από τη χαρά και την ευχαρίστηση υπάρχουν και στιγμές στεναχώριας, ενώ και οι καιρικές συνθήκες δεν διευκολύνουν πάντα τη δουλειά μας», τόνισε ο κ. Λεσουέρ.

«Η κρίση έχει αγγίξει κι εμάς, αλλά όχι όπως άλλους κλάδους»

Η κρίση φυσικά έχει επηρεάσει και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όχι όμως τόσο πολύ όσο έχει κάνει σε άλλους κλάδους.

«Το πάρκο είναι μοναδικό στην Ελλάδα και αποτελεί πάντα έναν πολύ καλό προορισμό για βόλτα. Πέρα από αυτό όμως συμμετέχουμε σε προγράμματα προστασίας ειδών υπό εξαφάνιση, επιδοτούμε εταιρείες, βοηθάμε τη Mom για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, φυλάμε στο πάρκο αρκετά πουλιά που ήταν πληγωμένα και τα απελευθερώνουμε. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο και την Ερπετολογική Εταριεία έχουμε πάρει την πρωτοβουλία για μια προσπάθεια αναπαραγωγής υπό ανθρώπινο έλεγχο του χαμαιλέοντα της Πύλου που είναι υπό εξαφάνιση. Συμμετέχουμε επίσης σε ένα πρόγραμμα για την παρακολούθηση του πληθυσμού στων λύκων που έχουν κατέβει στην Πάρνηθα, όπου μπορούμε δηλαδή και μας το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση βοηθάμε σε πρωτοβουλίες για την προστασία διάφορων ειδών», συνέχισε.

Φυσικά η προσπάθεια αυτή δεν είχε ποτέ στήριξη από το κράτος, δεν πήρε καμία επιδότηση έχει όμως μια μικρή στήριξη από τον δήμο Σπατών, αν και όπως με παράπονο μας είπε ο κ. Λεσουέρ ακόμα δεν έχει φτιαχτεί ο δρόμος που οδηγεί στο πάρκο.

«Έρχονται στο πάρκο 350.000 άνθρωποι το χρόνο και αυτός ο δρόμος είναι ντροπή. Από αυτούς οι 35.000 είναι τουρίστες και φυσικά η εικόνα που δίνουμε προς τα έξω δεν είναι η καλύτερη. Πρέπει να περπατήσουν 300 μέτρα για να έρθουν σε έναν δρόμο που δεν έχει καν πεζοδρόμιο», τόνισε.

Επίσης η αύξηση του ΦΠΑ έχει πλήξει το πάρκο, με τον κ. Λεσουέρ να τονίζει ότι θα έπρεπε και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τα μουσεία.

«Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι μια ψυχαγωγική, αλλά και επιμορφωτική επίσκεψη. Έχουμε αρκετά προγράμματα για σχολεία, για άτομα με ειδικές ανάγκες, για άτομα με προβλήματα όρασης. Ερχόμενα εδώ τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τη φύση, με ζώα που απειλούνται, που δεν πρόκειται να τα δουν πουθενά αλλού και όλο αυτό είναι μια εμπειρία μοναδική. Ο κόσμος φεύγει πιο ευαισθητοποιημένος από εδώ σε θέματα περιβάλλοντος και της προστασίας του», δήλωσε.

Όπως και να έχει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι ένας μοναδικός προορισμός μέσα στην πόλη για να περάσει δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο μια οικογένεια. Ειδικά τώρα που ο καιρός είναι ανοιξιάτικος, ο περίπατος ανάμεσα στα ζώα είναι αναζωογονητικός και θα σας γεμίσει σίγουρα με ενέργεια.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top