Διάτρητο από παντού το σύστημα δανειοδότησης από την Τράπεζα Αττικής

Τι αποκάλυψε ο Τ. Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μ. Ζαχαρέα

Την εικόνα μιας τράπεζας που δεν έχει εταιρικές δομές για να προστατεύσει τους μετόχους αλλά και τους πελάτες της, αποκομίζει κανείς από τα στοιχεία που συνθέτουν τον έλεγχο και τις πληροφορίες που έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία, όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.
Όπως τόνισε ο Τ. Τέλλογλου, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η Τράπεζα Αττικής δεν διέθετε ούτε τις διαδικασίες αλλά ούτε και την υποδομή, το σύστημα μηχανοργάνωσης, να αξιολογεί με βάση κανόνες κατανοητούς στον καθένα τον κίνδυνο που συνιστούσε ο κάθε πελάτης που δανειζόταν.
Σε μια τράπεζα που δουλεύει με μηχανικούς και τεχνικές εταιρείες τα ακίνητα ήταν ένα μεγάλο μέρος των καλύψεων για τα δάνεια. Όμως, πώς υπολογιζόταν η αξία τους; Άλλοτε με την… αξία κατασκευής και άλλοτε με την αξία κτήσης!
Άλλο παράδειγμα είναι ότι οι ελεγκτές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως για τις εγγυητικές δεν εισπράττονταν προμήθειες, με αποτέλεσμα σε μία μόνο χρονιά να χαθούν για την Τράπεζα 60 εκ ευρώ.
Στο ερώτημα της Μάρας Ζαχαρέα, για το αν φταίνε οι εργαζόμενοι για αυτό, ο Τάσος Τέλλογλου διευκρίνισε:
«Κάθε άλλο. Το σύστημα βόλευε τους πάντες. Αρκεί να πω ότι όπως γράφει σήμερα το ΕΘΝΟΣ, το σύστημα της Τράπεζας δεν περιελάμβανε για ένα διάστημα ΕXCEL και ο υπολογισμός των επιτοκίων γινόταν στο… χέρι! Αλλά και όταν, όπως μάθαμε σήμερα, εγκαταστάθηκε το σύστημα, δεν αποτύπωνε με ακρίβεια τον κίνδυνο για την Τράπεζα. Στην περίπτωση μιας κυβερνοεπίθεσης, όπως πέρυσι το καλοκαίρι, η Τράπεζα κινδύνεψε να χάσει όλα στα ηλεκτρονικά στοιχεία των πελατών της. Έτσι δεν είναι παράξενο ότι όποιος δεν ήταν σε θέση - ιδιαίτερα μέσα στην κρίση - να δανειστεί, πήγαινε στην Αττικής, μία Τράπεζα που κατά τα 2/3 διαχειρίζεται "ιερά χρήματα", χρήματα ασφαλιστικών ταμείων. Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε δίκιο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που λέει ότι ο παραλληλισμός με την Τράπεζα Κρήτης, την Τράπεζα του Κοσκωτά, μπορεί να μεταβληθεί σε τραγωδία, αν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και ΜΜΕ δεν προστατεύουν την τράπεζα από μια κατάρρευσή της. Μόνο που σε αυτό το σημείο ο κ. Δραγασάκης, σαν υπεύθυνος της κυβέρνησης για το τραπεζικό σύστημα, έχει τις σημαντικότερες ευθύνες από όλους».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top