Στα ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ κυβέρνηση – ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις

Αντιδρούν στις κόκκινες γραμμές του Μαξίμου για ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Στα ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ κυβέρνηση – ΣΕΒ για τις συλλογικές συμβάσεις

​Κόκκινη κάρτα σήκωσε στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ με αφορμή τα όσα λένε στελέχη της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για «κόκκινες γραμμές» στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο, αποκαλύπτοντας στο εβδομαδιαίο δελτίο του ότι αυτά δε θα λύσουν τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες.

«Στη σημερινή σκληρή πραγματικότητα της ύφεσης και της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία. Αυτά δεν πρόκειται να εξαλειφθούν μόνο και μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτική διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως πολλοί ευαγγελίζονται. Το αντίθετο», αναφέρει το δελτίο του ΣΕΒ.

Επικαλείται μάλιστα το μοντέλο της Δανίας, με τα μεγάλα ποσοστά ευελιξίας και κινητικότητας στην αγορά εργασίας, και υπογραμμίζει ότι χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις που δε θα εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις, αλλά θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

«Αυτό που σήμερα οι συντεχνίες κατηγορούν ως “μείωση της προστασίας” της εργασίας, αύριο θα είναι η κινητήριος δύναμη για προσλήψεις και αυξήσεις αμοιβών», τονίζει ο ΣΕΒ και χαρακτηρίζει κατακριτέα τα περιστατικά τις απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας.

«Η προστασία της εργασίας μπορεί να νομοθετείται αλλά οι δουλειές δε δημιουργούνται δια νόμου. Αν αυτό δε γίνει κατανοητό, η χώρα θα συνθλίβεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, και οι καιροσκόποι θα κάνουν καριέρες υποσχόμενοι προστασία εκεί που δεν μπορεί να προσφερθεί», καταλήγει το δελτίο του ΣΕΒ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top