Θα γλιτώναμε 18 δισ. αν κάναμε εγκαίρως μεταρρυθμίσεις!

Τι αναφέρει ο διευθυντής του ΙΟΒΕ

Θα γλιτώναμε 18 δισ. αν κάναμε εγκαίρως μεταρρυθμίσεις!

​Περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερες θα ήταν οι απώλειες της ελληνικής οικονομίας το διάστημα 2008 - 2015 εάν είχαμε εφαρμόσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», η σημαντική ύφεση για την ελληνική οικονομία ήταν αναπόφευκτη μετά το 2009, λόγω των προηγούμενων ανισορροπιών και των συστημικών στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, που βρήκαν την έκφραση τους στα δίδυμα ελλείμματα και στη συσσώρευση χρέους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ καθιστά σαφές πως η αναγκαία για την προσαρμο��ή της οικονομίας ύφεση ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή που τελικά είχαμε. «Ανάλογα με τους επιμέρους υπολογισμούς, θα μπορούσαμε να έχουμε ισορροπήσει με ύφεση σωρευτικά της τάξεως του 15 - 16% από το 2008. Δηλαδή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μικρότερη από αυτή που είχαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βέττας εστιάζει τις απώλειες στην ακραία αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε για τις προοπτικές της οικονομίας, στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., αλλά και στην έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, που, μαζί με την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, απομάκρυνε τις επενδύσεις και απέτρεψε την αύξηση των εξαγωγών.

«Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο που είχε χαραχτεί από τις αρχές τις κρίσης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, η ελληνική ύφεση δεν διέφερε και πολύ από των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης», καταλήγει.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top