«Φάουλ» από το Taxis! Βγάζει στη σέντρα προσωπικά δεδομένα οροθετικών και άλλων ασθενών

Eξόφθαλμη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου καταγγέλλουν σύλλογοι ασθενών

«Φάουλ» από το Taxis! Βγάζει στη σέντρα προσωπικά δεδομένα οροθετικών και άλλων ασθενών

​Μείζον θέμα με τα προσωπικά δεδομένα πολλών χιλιάδων οροθετικών και άλλων ασθενών έχει προκαλέσει ο χειρισμός των στοιχείων από το σύστημα «Taxis».

Οι φάκελοι όσων αξιολογηθούν από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και λάβουν ποσοστό αναπηρίας, περνούν αυτόματα στο «Taxis» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της Εφορίας. Το τραγικό είναι πως δεν εμφανίζονται μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμεται!

«Μέσω ενός γνωστού εφοριακού μπορέσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στον φάκελο οροθετικού, πληκτρολογώντας απλώς τον αριθμό φορολογικού μητρώου του» αναφέρει ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας και προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακαλάκη, είναι απολύτως λογικό να γνωρίζει η Εφορία πως ένας φορολογούμενος έχει ποσοστό αναπηρίας και δικαιούται επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Δεν είναι, όμως, καθόλου λογικό να γνωρίζει ένας μη εξουσιοδοτημένος υπάλληλος τους λόγους για τους οποίους έχει λάβει την αναπηρία.

«Πρόκειται για εξόφθαλμη παραβίαση του ιατρικού απορρήτου» σημειώνει ο κ. Τσιακαλάκης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ασθενείς με ψυχιατρικές ή άλλες παθήσεις, τις οποίες δεν θέλουν να γνωρίζουν τρίτοι. «Σκεφθείτε σε μια επαρχιακή πόλη να μπορεί να έχει πρόσβαση ένας εφοριακός ή άλλος υπάλληλος σε τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και να γίνει γνωστό ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή» σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Synthesis» έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και ��ργασίας, στο ΙΚΑ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top