Το ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ της φοροεπιδρομής! Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ που μας περιμένει το επόμενο 18μηνο

Πως θα πληρώσουμε 4,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017

Το ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ της φοροεπιδρομής! Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ που μας περιμένει το επόμενο 18μηνο

Μέσα στο επόμενο 18μηνο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού των 5,4 δισ. ευρώ.

Με τη δημοσίευση του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου στο ΦΕΚ αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους (θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα), κλείνει ο κύκλος της νομοθέτησης νέων μέτρων και ξεκινάει ο κύκλος της πληρωμής, ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει άλλα δημοσιονομικά μέτρα τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2018.

Ειδικότερα, περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το 2017 θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι είτε θα πληρώσουν είτε θα χρεωθούν σωρευτικά με άλλα 2,8 δισ. ευρώ.

Το χρονικό των μέτρων -σε φάση εφαρμογής πλέον- θα εξε��ιχθεί ως εξής:

1. Το 2016 θα πληρωθούν μέτρα περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα πρώτα μέτρα θα φανούν μέσα στον Ιούνιο με την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τσιγάρων, τη μείωση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. Από τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθούν και οι εισφορές των μισθωτών, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο νέος ΦΠΑ (24%).

2. Το 2017 θα είναι η χειρότερη χρονιά καθώς από το συνολικό πακέτο θα πληρωθούν 2,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στο επόμενο έτος θα ξεδιπλωθούν όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (νέα κλίμακα επαγγελματιών, αύξηση φόρου στα μερίσματα, αύξηση φόρου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ενώ θα έχουν πλέον ενεργοποιηθεί και όλοι οι έμμεσοι φόροι συμπεριλαμβανομένου και του νέου φόρου στα ξενοδοχεία (τέλος διανυκτέρευσης). Έτσι ο συνολικός λογαριασμός θα ανέλθει σε 4,1 δισ. ευρώ.

3. Για το 2018 μένει ένα μικρό μόνο μέρος του πακέτου προς υλοποίηση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που θα καλυφθεί κυρίως από τα μέτρα μείωσης των δαπανών, τα οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, μέσα στο 2018 θα κριθεί αν επιτεύχθηκε ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 (πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ). Αν όχι, θα υπάρξουν νέα μέτρα τον Μάιο του 2018.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top