Η εφορία βάζει χέρι στα λεφτά σας - Ξεκινούν οι ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Με τρεις κινήσεις θα παίρνουν τα χρήματα σας-Ποιοι "σώζονται"

Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν οι Έλληνες οι οποίοι χρωστούν φόρους υψηλότερους των 70.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποιώντας τις διατάξεις στις οποίες συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, προειδοποιεί ότι ξεκινούν μαζικές αυτοματοποιημένες και με συνοπτικές διαδικασίες κατασχέσεις σε όσους έχουν χρέη στο κράτος που ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ.

Με τρία απλά βήματα, το υπουργείο Οικονομικών θα... τσιμπάει, θα δεσμεύει και τελικά θα παίρνει ότι καταθέσεις έχουν και δεν έχουν στις τράπεζες οι ασυνεπείς φορολογούμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ Γ. Μπάκα, η οποία δημοσιεύθηκε με σημαντική καθυστέρηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (έχει υπογραφεί από τις 2 Δεκεμβρίου και το Μνημόνιο όριζε εφαρμογή του μέτρου από τον Οκτώβριο) περιγράφεται η διαδικασία ως εξής:

Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα στην οποία αποτυπώνονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες (εκτός ρύθμισης) οφειλές άνω των 70.000 ευρώ και την αποστέλλει μαζικά σε όλες τις τράπεζες.
Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο, με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.

-Οι τράπεζες κάνουν μια διασταύρωση με τα στοιχεία των πελατών τους και μέσα σε δύο ημέρες επιστρέφουν τη λίστα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχοντας δεσμεύσει ήδη τα ποσά των καταθέσεων (εξαιρουμένων ακατάσχετων λογαριασμών και με βάση τους περιορισμούς που ισχύουν) των πελατών τους. Το μέτρο της δέσμευσης παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται: α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό, γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.
Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) «ανεβάζει», την ίδια μέρα, τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα taxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης (ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ κ.λπ.), ώστε η δέσμευση να μετουσιωθεί σε κατάσχεση.

Ο νόμος ορίζει περιθώριο πέντε ημερών για να ολοκληρωθεί -με ηλεκτρονικό κατασχετήριο- η διαδικασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top