ΤΕΛΟΣ ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται νέος φόρος ακινήτων

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ακίνητη περιουσία

ΤΕΛΟΣ ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται νέος φόρος ακινήτων

​Δεν έχει τέλος το αλαλούμ που επικρατεί με τον ΕΝΦΙΑ, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να κάνει λόγο για αλλαγή του άδικου αυτού φόρου, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά της για τις εναλλακτικές που σκέφτεται να εφαρμόσει στη θέση του.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, αρκέστηκε μόνο να πει ότι «ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα είναι ό,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014», χωρίς όμως να μπει σε πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

«Για το 2016 έχουμε συμφωνήσει ότι στόχος θα είναι 2,65 δισ.», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε αλλαγή, τουλάχιστον προς το παρόν, ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι οι μειώσεις για κάποιους θα σημαίνουν επιβαρύνσεις για κάποιους άλλους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών μελετά ένα σχέδιο για την επιβολή ενός νέου τρόπου φορολογίας της ακίνητης περιουσίας, που θα προβλέπει φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μικρής αξίας, οι οποίοι ενδέχεται να απαλλαγούν και εντελώς από τον φόρο.

Ακόμα μελετάται η πλήρης απαλλαγή της πρώτης κατοικίας για ακίνητα μικρής αξίας, σε συνδυασμό και με κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα περιλαμβάνει πέντε αλλαγές και παρεμβάσεις:

1. Καθιέρωση ενός χαμηλού αφορολόγητου ορίου για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου. Το ύψος του αφορολόγητου εξετάζεται να κινείται μεταξύ 20.000 - 50.000 ευρώ και το τελικό ύψος του θα εξαρτηθεί από τις άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου και τον συμπληρωματικό φόρο. Αν τελικά το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο ενώ με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα αυξηθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που διαθέτουν μικρής αξίας περιουσία.
2. Παρεμβάσεις στις κλίμακες υπολογισμού του κύριου φόρου με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια των τιμών ζώνης. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, για τις οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τ.μ.
3. Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Εξετάζεται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
4. Επανεξέταση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.ά).
5. Αύξηση της φορολογίας για τα εξοχικά και τις πολυτελείς κατοικίες, καθώς και για τα οικόπεδα και αγροτεμάχια που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιά.

Ειδικά για την φορολογία εξοχικών ή αγροτεμαχίων, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε με νόημα ότι «άλλο το αγροτεμάχιο στην Κρήτη που έχει απόδοση, άλλο το χωράφι στη Μύκονο που δεν είναι χωράφι και άλλο το χωράφι στην ορεινή Ήπειρο που το έχει κάποιος για να ζήσει».

Αναφερόμενος στις αντικειμενικές αξίες, επανέλαβε ότι οι αλλαγές δεν θα έρθουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και διευκρίνισε ότι οι μειώσεις που θα γίνουν δε θα σημαίνουν και μείωση των εσόδων του κράτους, που θα παραμείνουν στα 2,65 δι��. ευρώ.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top