Με νομοθετική διάταξη: Στα σκουπίδια 600 εκ. ευρώ και 38.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Γιατί ακυρώνονται χιλιάδες υποθέσεις σε προχωρημένο στάδιο

Με νομοθετική διάταξη: Στα σκουπίδια 600 εκ. ευρώ και 38.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής

Στο «αέρα» βρίσκονται 38.000 φοροδιαφυγής εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο θεσμοθέτησε η απελθούσα κυβέρνηση την υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αν και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε κάνει σημαία της την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι έλεγχοι 3.500 υποθέσεων (πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα), για τις οποίες υπάρχουν εκθέσεις ελέγχου σε προχωρημένο στάδιο, ακυρώνονται.

Και αυτό, διότι ο εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου προβλέπει ότι οι εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε απλά δελτία πληροφοριών.

Το ερώτημα είναι γιατί ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών, οι οποίες ενδεχομένως να κρύβουν φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή και δεν γίνετα�� να τις χειριστούν και να τις ολοκληρώσουν οι υπάλληλοι που τις είχαν ξεκινήσει από τη νέα τους θέση στη ΓΓΔΕ.

Έτσι, οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην παραγραφή σημαντικών υποθέσεων.

Όπως, μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι υποθέσεις που έχουν αποσταλεί από το ΣΔΟΕ από τον Μάιο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποτελούν απλά πληροφοριακά δελτία.

Την ίδια ώρα, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι, εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης και της μετάπτωσης των εκθέσεων ελέγχου σε πληροφοριακά δελτία, δεν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 600 εκατ. ευρώ…

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top