Reuters: Η Ελλάδα χρωστάει 1,1 δισ.ευρώ στις φαρμακευτικές-Προετοιμάζονται και για Grexit

Δεν αποκλείεται να παρθούν έκτακτα μέτρα προμήθειας

Reuters: Η Ελλάδα χρωστάει 1,1 δισ.ευρώ στις φαρμακευτικές-Προετοιμάζονται και για Grexit

​Η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς τις διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες, με τις συνολικές οφειλές προς τον κλάδο να ξεπερνούν πλέον τα 1,1 δις. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους στο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι αυξανόμενοι απλήρωτοι λογαριασμοί της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν την δυσκολία της σχεδόν χρεοκοπημένης χώρας να συγκεντρώσει χρήματα.

Ο Richard Bergstrom, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων δήλωσε στο Reuters πως, τα μέλη της Ομοσπονδίας δεν έχουν πληρωθεί από την Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς τους οφείλονται χρήματα τόσο από τα νοσοκομεία, όσο και από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, φαρμακοβιομηχανίες και αξιωματούχοι της ΕΕ συζητάνε πλέον για τις επιλογές σε περίπτωση, που η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή βγει από την ευρωζώνη.

Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν, δήλωσε ο Bergstrom, τονίζοντας ότι «θέλουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωρίζει πως οι εταιρείες μας διατηρούν την δέσμευσή τους στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, υπάρχει προηγούμενο για την φαρμακοβιομηχανία να συμφωνεί σε έκτακτα μέτρα προμήθειας, κατά την διάρκεια οικονομικής κρίσης. Συνέβη στην Αργεντινή το 2002, όταν κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες δέχτηκαν να συνεχίσουν να προμηθεύουν φάρμακα, χωρίς να πληρώνονται για κάποια περίοδο.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top