70 χώρες άλλαξαν νόμισμα τα τελευταία 70 χρόνια-Aς δούμε τι συνέβη για να'μαστε προετοιμασμένοι

Μαθήματα ιστορίας και οικονομίας ��πό το Bloomberg

Την ώρα που τα σενάρια περί Grexit και παράλληλου νομίσματος δίνουν και παίρνουν, η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και οι εταίροι την σπρώχνουν με ευχαρίστηση σε δημοψήφισμα (βλέπε Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ) το Bloomberg υπενθυμίζει τι συνέβη σε 70 χώρες που άλλαξαν νόμισμα, από το 1945 έως σήμερα, με σκοπό να διαφανεί αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει ένα μάθημα «ιστορίας» και «οικονομίας».

Με τη βοήθεια μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το άρθρο αναφέρει πως, από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έως σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες προχώρησαν σε αλλαγή του νομίσματός τους, και μόνο μια μικρή μειοψηφία υπέστη σοβαρές ζημιές. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες απαντώνται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ως αποτέλεσμα του εμφύλιου πολέμου και του συνακόλουθου σχίσματος που προέκυψε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Άνταμ Σλέιτερ εκτιμά πως στην αρχή ενός τέτοιου εγχειρήματος, το ΑΕΠ θα συνέχιζε την κατρακύλα του (κατά 10%), ωστόσο στη συνέχεια η πτώση θα περιορίζονταν και η οικονομία θα αποκτούσε κάποια απαραίτητα πλεονεκτήματα που θα την οδηγούσαν ξανά πίσω στην ανάπτυξη.

«Το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, είναι ότι θα υπάρξει μια σημαντική πτώση του ΑΕΠ στην αρχή, αλλά τα στοιχεία του παρελθόντος δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ισχυρή ανάκαμψη. Πολλά εξαρτώνται από το πώς γίνεται η διαχείριση της μετάβασης» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ως παράδειγμα την Τσεχοσλοβακία που μέσα σε πέντε μήνες, το 1993, διέλυσε τη νομισματική της ένωση. Η έξοδος της Σλοβακίας είχε το εξής αποτέλεσμα: δέχθηκε μια μείωση μικρότερη από 4% το 1993 και τα επόμενα δύο χρόνια παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 10% (υψηλότερη και από το 1992).

Σύμφωνα με τον Σλέιτερ, η αλλαγή των νομισμάτων επιφέρει μια μέση αύξηση στην ανάπτυξη της τάξης του 2,7% κατά μέσο, τη χρονιά του «διαζυγίου» και μια αύξηση 3,2% κατά μέσο, σε σύγκριση με τη χρονιά πριν αποφασιστεί η αποχώρηση από το παλιό νόμισμα.

Συνολικά, η ανάπτυξη παρουσιάζει θετικό πρόσημο στα 2/3 των χωρών, που βγήκαν από το παλιό τους νόμισμα και αρνητικό στο υπόλοιπο 1/3 για τη χρονιά που αποχώρησαν. Μόλις το 8% αυτών των χωρών είδαν σοβαρές απώλειες από μια τέτοια κίνηση – όπως η Λετονία, όταν αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση.

Ο Σλέιτερ υποστηρίζει πως εμφανίζεται μια ανθεκτικότητα σε χώρες ,που αποχωρίστηκαν το νόμισμά τους για κάποιο άλλο, έτσι που να μην συνοδεύεται η απόφασή τους, με σοβαρές οικονομικές κρίσεις. Ο ίδιος εκτιμά ότι, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί από τις εξαγωγές. Σύμφωνα με τον Σλέιτερ, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα μπορούσε να βρει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίχως να βλάψει τα νοικοκυριά. Μάλιστα, όταν θα περάσει το πρώτο σοκ του Grexit, οι αγορές θα μπορούσαν να τρέξουν, υποστηρίζει ο κ.Σλέιτερ.

«Υπάρχει ένας ανοδικός κίνδυνος – εάν η Ελλάδα είναι καλά οργανωμένη-, οι ιστορικές εμπειρίες δείχνουν πως το Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει μια μικρότερη πτώση από αυτή που θα περίμενε κανείς αρχικά. Πάντως, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές» καταλήγει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top