Βαλαβάνη: Οφειλές 2 δισ. ευρώ μέσα σε 10 μέρες στη ρύθμιση τις 100 δόσεις

«Δεν χαρίζουμε πρόστιμα σε φοροφυγάδες αλλά συμβεβαιωμένους πρόσθετους φόρους»

Βαλαβάνη: Οφειλές 2 δισ. ευρώ μέσα σε 10 μέρες στη ρύθμιση τις 100 δόσεις

Σε έντονους τόνους διεξήχθη η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, όπου αποφασίστηκε η κύρωση κατά πλειοψηφία της ΠΝΠ που αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επέμεινε ότι η ρύθμιση δεν αφορά πρόστιμα, που έχουν επιβληθεί αυτοτελώς από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, ούτε πρόστιμα για πλαστά και εικονικά τιμολόγια αλλά τους «πρόσθετους φόρους» του νόμου του 1997.

«Στα 77 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπάρχουν οφειλές 19,5 δισ., που συμπεριλαμβάνουν 11 δισ. τέτοιων πρόσθετων φόρων» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ίδια, «στις οφειλές έως 5000 ευρώ, οι συμβεβαιωμένοι πρόσθετοι φόροι ανέρχονται στο 19%, στις οφειλές έως 100.000 ευρώ το ποσοστό τους ανέρχεται στο 48,5%, και στις οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, οι φόροι αυτοί ανέρχονται στο 50%».

Παράλληλα, κα Βαλαβάνη αποκάλυψε ότι μέσα σε 10 μέρες στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν υπαχθεί οφειλές 1,9 δισ. ευρώ: «Όλες μαζί οι προηγούμενες ρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης και του τετράμηνου του 2014 τις ρύθμισης για τις 100 δόσεις, συμπεριέλαβαν 2,2 δις και εδώ στις πρώτες δέκα μέρες είμαστε ήδη στο 1,9 δισ. ευρώ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατά των δύο διατάξεων της ΠΝΠ, ιδίως για το δεύτερο άρθρο της.

«Με έκπληξη βλέπουμε ένα κόμμα της Αριστεράς, ενώ μιλά για φοροδιαφυγή να ρυθμίζει θέματα μεγαλοφειλετών» είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ για «το πρώτο σκάνδαλο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η αντιπολίτευση αξίωσε από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τα ονόματα όσων ωφελούνται από τη συγκεκριμένη διεύρυνση, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «υπήρξε καραμπινάτη μεθόδευση» από την κυβέρνηση.

«Προσχωρήσατε στο δόγμα ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» παρατήρησε, τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top