Οι σχεδιασμοί για ΦΠΑ και φοροαπαλλαγές

Στο στόχαστρο οι μειωμένοι συντελεστές στα νησιά

Το δρόμο για αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, με κατάργηση των εξαιρέσεων και των «παράλογων εκπτώσεων» ανοίγει η λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Η λ��στα φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

Βέβαιη θεωρείται η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για την αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ, πεδίο στο οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια αύξησης των δημοσίων εσόδων, δεδομένου ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει έσοδα ΦΠΑ της τάξεως των 6 δισ. ευρώ.

«Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών» αναφέρεται στην επιστολή.

Στο μέτωπο των συντελεστών, δεν προκύπτουν αυξήσεις. Είναι όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών με μεταφορές προϊόντων και αγαθών μεταξύ του κανονικού, του μειωμένου και τ��υ υπερμειωμένου συντελεστή. Οι διατυπώσεις που επιλέγονται αφήνουν να εννοηθεί ότι σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα υπάρξουν επαχθείς για τους πολίτες αλλαγές των συντελεστών σε τρόφιμα και φάρμακα. Εκπτώσεις και εξαιρέσεις, μπαίνουν στο στόχαστρο για κατάργηση.

«Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στο θέμα της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου φαίνεται πως θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους «θεσμούς» ενώ ηχηρή είναι η απουσία παραμικρής αναφοράς στο θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ.

Από τα φορολογικά της λίστας προκύπτουν ακόμα κατευθύνσεις για:

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα υπάρξει τροποποίηση της φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
Επιπλέον τονίζεται ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με εξάλειψη εξαιρέσεων του φορολογικού κώδικα και αντικατάσταση, «όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη».

2. Τέλος στις περαιώσεις. «Θα μπει τέλος στη φορολογική αμνηστία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

3. Στο στόχαστρο οι πλούσιοι φοροφυγάδες. Περιγράφεται μια «νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών». Το περιβόητο περιουσιολόγιο θα ενεργοποιηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων, με στόχο την εξακρίβωση της ακρίβειας των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

4. Ενίσχυση ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ. Στην επιστολή αναφέρεται ότι θα ενισχυθεί «η διαφάνεια και η διεθνής εμβέλεια της διαδικασίας με την οποία διορίζεται, παρακολουθούνται οι επιδόσεις, και αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματείας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων». Παράλληλα τίθεται εκ νέου το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ παρότι με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ορίζεται ότι το ΣΔΟΕ περνά στις αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Οι διατυπώσεις στο σημείο αυτό δεν είναι κατηγορηματικές καθώς τονίζεται ότι «θα εξεταστεί το ��λεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ».

5. Έλεγχοι και στελέχωση. Αναλαμβάνονται δεσμεύσεις για αύξηση των ελέγχων με κριτήρια κινδύνου, στελέχωση των μηχανισμών ελέγχου και ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη Γενική Κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top